Evangelische Omroep

Nr.296
Hilversum, vrijdag 27 november 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 49

Ingang Oost, maandag 30 november, 19.25 uur, Nederland 1 Na het eten van een stuk lamsvlees is bij de heer Vos een stukje in zijn slokdarm blijven steken. Finn Janssen is van de trap gevallen en op zijn pols terechtgekomen. Charel Asteleijner is onwel geworden en heeft uitvalverschijnselen aan haar linkerkant. Marco Ouwers is tijdens het vissen door een vriend aan de haak geslagen.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 1 december, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentator Manuel Venderbos verslag vanuit één van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In deze aflevering krijgt de tienjarige Lynouk, die zonder rechteroor werd geboren, een nieuw oor, gemaakt uit een stukje van haar rib. Lynouk is straks dolblij dat ze voor het eerst in haar leven een zonnebril kan opzetten! Manuel ontmoet boer Gerrit van Genderen die kortgeleden na een bedrijfsongeval op de Intensive Care van het UMC Utrecht terecht kwam. Een moederkoe met een wel erg kort lontje is op zijn borstkas gaan staan, en dat heeft boer Gerrit bijna het leven gekost. Manuel loopt tevens mee met anesthesiemedewerker Pepijn die op het OK-complex van het Wilhelmina Kinderziekenhuis werkt. En we nemen een kijkje op de voetenpoli, waar verschillende disciplines samenwerken om mensen met langdurige en ingewikkelde voetklachten te helpen.

Rail Away, dinsdag 1 december, 19.55 uur, Nederland 2 Oostenrijk/Gesäusebahn Linz-Selzthal
Een nieuwe documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Een reis per spoor over de Gesäusebahn. Na het vertrek uit Linz over een hoge-snelheidslijn stappen we over in Amstetten en gaan met een boemeltje verder. Die rijdt langs de Enns, die steeds smaller en wilder wordt en door hoge rotswanden omsloten is. De aankomst daarna in Selzthal in Steiermark.

De Kist, dinsdag 1 december, 20.50 uur, Nederland 2 In De Kist ontmoet presentator Herman Wegter bekende Nederlanders rondom een grafkist, zodat er een gesprek ontstaat over leven en dood. Deze week in De Kist: weerman Reinier van den Berg. Als meteoroloog heeft hij een grote passie voor het weer. Een van de mooiste verschijnselen in de schepping is volgens Reinier de regenboog. Hij wil dit kleurrijke symbool van Gods hoop op zijn kist schilderen en zijn jongste zoon Stefan helpt hem hierbij.

De dood is in het gezin van Reinier heel dichtbij gekomen toen zijn vrouw Vera borstkanker kreeg. Reinier kon zich niet voorstellen hoe het zou zijn als hij alleen met zijn drie jongens achterbleef. Gelukkig heeft Vera de ziekte overwonnen.

Hoewel het officieel niet mogelijk is, kiest Reinier een bijzondere locatie voor zijn afscheidsceremonie: het tropische regenwoud van een dierentuin in Arnhem. Op deze plek voelt Reinier zich dicht bij God.

Jong, dinsdag 1 december, 21.42 uur, Nederland 3
Deze week een bijzondere aflevering. Marissa en Michelle hebben Kanker. Marissa (22) geniet volop van haar studententijd, als ze plotseling een epileptische aanval krijgt. Na onderzoek blijkt er een hersentumor van ruim 10 cm in haar hoofd te zitten die niet te behandelen is. De diagnose veranderd haar leven totaal. Ze gaat weer thuis wonen en moet dagelijks dealen met achteruitgang van haar lichaam en geest. Marissa's grootste angst is te veranderen in een kasplant. Inmiddels heeft ze samen met haar familie nagedacht over een euthanasieverklaring en deze ook ondertekend. Michelle (29) vecht al jaren tegen leukemie, in deze aflevering ondergaat ze een pittige beenmergpunctie. Wat de uitslag is en of ze kankervrij is, zie je dinsdag in Jong.

Catherine voor de Verandering, dinsdag 1 december, 22.50 uur, Nederland 2 Presentatrice Catherine Keyl gaat in gesprek met christenen over hun geloof in God, hun bekering en de uitwerking daarvan in hun dagelijkse leven. Aan de hand van twee korte reportages waarin we het leven van de gast leren kennen weet Catherine kritische en eerlijke vragen te stellen over wat haar gast ten diepste drijft. In deze aflevering praat ze met Natasja Verhagen. Natasja is opgegroeid in een gebroken gezin en heeft schokkende gebeurtenissen meegemaakt die haar hele functioneren hebben beïnvloed. Haar man Ricardo is drugsverslaafd en crimineel geweest. Een instabiel gezinsleven dat zijn dieptepunt lijkt te bereiken als hun zoontje van twaalf ernstig ziek wordt. Vlak voor zijn overlijden zegt hij echter iets dat Natasja's leven voorgoed zal veranderen.

Expelled, dinsdag 1 december, 23.25 uur, Nederland 2 In deze spraakmakende documentaire, die de EO uitzendt ter gelegenheid van het Darwin-jaar, maakt Ben Stein (Amerikaans acteur, schrijver) een ronde langs kopstukken van het darwinisme en hun slachtoffers. Laatstgenoemde zijn wetenschappers, filosofen en docenten die geridiculiseerd en verguisd worden, ontslagen zelfs omdat ze aanhangers zijn van Intelligent Design / creationisme. Ze worden ervan beschuldig propanda te bedrijven en door hun pseudo-wetenschap de evolutiebiologie te ondermijnen. De interviews worden afgewisseld met ouderwetse fragmenten uit educatieve films om de argumenten op satirische wijze van commentaar te voorzien.

Nederland Helpt, donderdag 3 december, 17.10 uur, Nederland 2 Afganistan, dan denken we meteen aan oorlog, de Taliban en aan "onze mensen" die daar heen zijn en gevaar lopen. Christel is arts en werkt in de meest afgelegen provincie Badakhshan van het land.

In het westen van Afganistan, ligt de Wakhan vallei, ingeklemd tussen China, Pakistan en Tadzjikistan. Op 3000 meter hoogte proberen 17.000 mensen te overleven. Hun situatie doet in eerste instantie Bijbels aan; dorsen met ezels, op de rug dragen van zware lasten, lange afstanden te voet, de natuur is ongelofelijk mooi en ongeschonden. Als je wat beter kijkt en luistert, ontdek je hoe hard en zorgelijk hun leven is. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is 7 uur rijden met een auto, maar die hebben ze niet. Geld om vervoer te huren is er niet. Kopen en verkopen gaat nog overwegend in de vorm van ruilhandel, een geit tegen een zak met meel. Mannen worden gemiddeld 45 jaar oud, vrouwen slechts 44 jaar.

Checkpoint, zaterdag 5 december, 9.55 uur, Nederland 3 Deze week een overzicht van de beste, gekste en stoerste testen uit Checkpoint tot nu toe. De testers gaan aan de slag met vuur en kijken hoe je het best iemand vast kunt plakken. Ook zie je een paar explosieve tests. Experimenteren met vuurwerk mag je thuis niet, maar zie je wel in Checkpoint! En natuurlijk strijden de jongens en de meiden tegen elkaar. Ze gaan survivallen, koken en nemen het tegen elkaar op in een zwaar gevecht!

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 4 december, 14.50 uur, Z@pp De kamelenkoningin
Elly vertelt over een koningin die op bezoek gaat bij de wijze, rijke en blije koning Salomo. De koningin heeft heel veel kamelen en kadootjes meegenomen. Dop en Kurk hebben voor Sjors een kadootje. Maar Sjors mag er nog niks van weten. Het is een verrassing. Sssst! Luister, zachtjes: Het is Sjanine, een vrouwtjes-kameel en samen met haar mag Sjors het toneelstukje spelen. Sjors wordt vast blij! Sssst, niet verklappen.

Geloof in de Wereld, zaterdag 5 december, 18.00 uur, Nederland 2 Geloof in de Wereld is een serie waarin Andries Knevel de staat van het christendom middels interviews en binnen- en buitenlandreportages bespreekt. Waar zijn christenen vandaag de dag mee bezig? Wat bindt hen en hoe geeft men het geloof handen en voeten? Met deze week als thema: Thuis. Leden van de overwegende 'zwarte' Maranatha kerk in Amsterdam kijken naar en reageren op twee reportages, gemaakt in de wereld, van hun blanke broeders en zusters.

Een Goed Begin, zaterdag 5 december, 19.00 uur, Nederland 2 Voor Saskia is adoptie al van jongs af aan bekend terrein: haar beste vriendinnetje is geadopteerd. Voor haar man Bouke geldt dat niet. Hij heeft er nooit over nagedacht, totdat blijkt dat Bouke en Saskia Akkerman niet vanzelfsprekend zelf kinderen kunnen krijgen. Een enorm verdriet. Maar ondernemend als ze zijn, zoeken ze naar oplossingen. Bouke kiest voor een behandeling in het ziekenhuis, maar Saskia beseft dat dit voor haar niet de manier is om kinderen te krijgen. Daarmee komen ze lijnrecht tegenover elkaar te staan. Samen maken ze een bijzonder proces door. En Bouke groeit toe naar het idee van adoptie van een kindje dat weinig kansen heeft. Saskia en Bouke beginnen aan iets wat zij 'ons grote avontuur' noemen. Dat grote avontuur vindt zijn climax in de ontmoeting op Schiphol met hun zoontje Micha van 6 maanden, afkomstig uit Taiwan.

In deze aflevering van Een Goed Begin treft Mirjam het stel, terwijl ze bezig zijn met de voorbereidingen voor een groot tuinfeest voor Micha. Saskia en haar vriendinnetje van vroeger maken een paar bijzondere taarten met betekenis voor het grote aantal gasten dat wordt verwacht. Ondertussen vertellen Bouke en Saskia hun bijzondere verhaal.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 6 december, 9.00 uur, Nederland 1 Nederland Zingt op Zondag gaat viermaal op bezoek in België. Met zijn oranje fiets steekt ds. Arie van der Veer de grens over en zoekt hij op allerlei locaties de gasten op voor deze bijzondere serie. De aanleiding voor dit bezoek zijn de vele Vlaamse kijkers naar dit programma en de reacties die ds. Van der Veer van hen op de uitzendingen ontvangt. In een dorpje vlakbij Brussel woont een bijzonder echtpaar: Jo en Kristien Rocha. Zij is Belgische en hij een muzikale Braziliaan. Zodra Kristien is afgestudeerd als arts gaat ze tijd in Brazilië werken bij ontwikkelingswerkprojecten. Tijdens deze werkzaamheden ontmoet ze haar latere man Jo Rocha. Het echtpaar vestigt zich in België en het gezin breidt zich uit met drie kinderen. Maar hun geluk als gezin wordt wreed verstoord als blijkt dat hun zoontje Steven leukemie heeft. Tegen ds. Van der Veer vertellen Jo en Kristien over het ziekteproces en overlijden van hun zoontje en hoe ze de kracht vinden om daarmee om te gaan. De muziek die Jo maakt, speelt daarbij een grote rol.

Verborgen Verhalen, zondag 6 december, 14.36 uur, Nederland 3 Nieuwe kleren
De Bijbel zegt: 'Schoonheid gaat niet over de buitenkant, maar over wat verborgen ligt in je hart.' Oswin heeft het niet naar zijn zin op school. Hij wordt gepest. "Hé skelet, pas op dat je niet van je fiets waait." Maar vandaag is het zijn dag, hij gaat auditie doen voor de schoolmusical. Hij zal iedereen eens wat laten zien..... Dat had hij gedacht, alles gaat mis. Als hij ook nog onder de meisjes douche wordt gesmeten, lijkt zijn dag niet meer te redden. 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. ontopic, zondag 6 december, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Nederlandse vrouwen moeten eerder aan kinderen beginnen, Vloeken is asociaal en Happy singel bestaat niet (Giel Beelen).

Hoedoejijdat.nu, zondag 6 december, 24.00 uur, Nederland 2 'Toen ik acht jaar was, overleed mijn vader en daardoor ben ik in allerlei internaten terechtgekomen zonder uitleg waarom. Ik ben daar nooit gestimuleerd om te doen waar ik goed in ben of wat ik graag zou willen. Ik heb alleen maar geleerd dat je je geld met je handen kunt verdienen, terwijl ik graag een creatieve kant op wil gaan. Door alles wat er in mijn leven is gebeurd, vind ik het moeilijk om met vertrouwen de toekomst tegemoet te zien, vandaar mijn vraag: Hoe krijg ik vertrouwen in de toekomst?'

Met deze vraag van Michel begint Hoedoejijdat.nu. Hij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij hem op bezoek en laat hem drie tips zien: van een ervaringsdeskundige, een coach en een dominee. De coach stimuleert hem om naar zijn verleden te kijken voor hij de toekomst in stapt. De ervaringsdeskundige daagt hem uit om te gaan onderzoeken wat er allemaal voor nodig is om een creatief beroep uit te oefenen. Omdat Michel van fotograferen houdt, krijgt hij de opdracht een middag mee te lopen met een bekende beroepsfotograaf. Ziet hij mogelijkheden voor de toekomst? Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met de vraag: 'Staan ervaringen uit het verleden u wel eens in de weg?'

Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met vragen als: 'Welk gedrag van je partner irriteert je? Hoe ga je daarmee om?' Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---
Noot voor redactie,