Frank De Winne voert Belgische experimenten uit in de ruimte

30/11/2009 15:42

VERHAERT SPACE

Net zoals in 2002 voerde Frank De Winne tijdens zijn verblijf van 6 maanden ook nu weer een aantal Belgische experimenten uit, die gebouwd werden door Verhaert Space. Naast een aantal experimenten voor educatieve doeleinden die VERHAERT bouwde, opereerde De Winne ook het SODI instrument.

Sinds einde mei 2009 is de Belgische ESA astronaut Frank De Winne weer aan boord van het 'International Space Station (ISS)'. Het ISS is het grootste ruimtevaartproject dat ooit gerealiseerd werd. Het continu bemande ruimtestation cirkelt op zo'n 400 km hoogte en met een snelheid van ongeveer 28.000 km/uur rond de aarde. Frank de Winne was reeds in 2002 een tiental dagen aan boord van het ISS. Sindsdien is het ISS weer wat groter geworden.

Net zoals in 2002 voert Frank De Winne tijdens zijn verblijf van 6 maanden ook nu weer een aantal Belgische experimenten uit, die ontworpen en gebouwd werden door Verhaert Space. Zo ook het ESA instrument 'SODI' (Selectable Optical Diagnostics Instrument) dat op 29 augustus 2009 met de Shuttle naar het ruimtestation gebracht werd. Dit instrument laat toe om verschillende vloeistofexperimenten uit te voeren en te bestuderen aan de hand van specifieke observatietechnieken. Het SODI instrument werd eind september door Frank De Winne gezamenlijk met zijn Canadese collega Dr. Robert Thirsk in de Glovebox in de ESA Columbus module ingebouwd.

Momenteel zijn er reeds drie verschillende experimenten geselecteerd voor SODI. Het eerste, IVIDIL, is een Belgisch experiment van de Universiteit van Brussel (ULB) en werd mee met het SODI instrument in augustus gelanceerd. De andere experimenten zullen in februari 2010 en mei 2010 respectievelijk uitgevoerd worden wanneer onze landgenoot weer veilig thuis is. Ook alle experimentcellen werden door Verhaert Space gebouwd.

Het IVIDIL (Influence of Vibrations on Diffusion in Liquids) experiment werd op 5 oktober ingebouwd in het SODI instrument, opgestart en zal nog tot einde dit jaar voortlopen. Er worden 39 experiment runs van elk 18 uren uitgevoerd. De digitale beelden met de experimentele resultaten worden naar de Universiteit van Brussel gestuurd, die verantwoordelijk is voor het experiment. De ingenieurs van Verhaert volgen de missie vanuit het operations center om bij onvoorziene problemen een oplossing te kunnen bieden. Tot nu toe werden echter reeds 17 experiment runs zonder problemen uitgevoerd.

Het IVIDIL experiment bestudeert massatransport in vloeistofmengsels onder invloed van temperatuursverschillen, thermische diffusie genoemd. Er zijn veel processen in de natuur en in de technologie waar dit effect een belangrijke rol speelt bv. voor de optimale exploitatie van koolwaterstof- of oliereservoirs is het belangrijk de correcte distributie van de verschillende componenten te kennen. Deze is afhankelijk van thermische diffusie vanwege de geothermische temperatuursverschillen. Ook de verschillen in zoutconcentraties in de oceanen worden door dit effect gedreven.

Verhaert Space is de Belgische koploper in hoog-technologische ruimtevaarttechnologie. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt geavanceerde ruimtevaartsystemen zoals kleine satellieten, docking systemen en wetenschappelijke instrumenten voor de ruimtevaart. PROBA1, een succesverhaal van Verhaert Space, was de eerste in België gebouwde satelliet. Ondertussen is ook PROBA 2 gelanceerd en zijn twee nieuwe satellietprojecten voor ESA opgestart. Bovendien heeft de commerciële strategie waarvoor VERHAERT SPACE enerzijds akkoorden uitgewerkt heeft met Spacebel, en anderzijds beroep doet op de kanalen van het moederbedrijf QinetiQ, een belangrijke reeks vergevorderde contacten opgeleverd met geïnteresseerde klanten.

VERHAERT SPACE werd onderdeel van de QinetiQ groep in 2005. VERHAERT SPACE heeft een lange termijn samenwerkingsovereenkomst met VERHAERT New PRODUCTS & SERVICES dat actief is als innovatieve productontwikkelaar.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel