Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 30 november 2009

HISTORISCHE OPNAMEDAG TV-SERIE DE TROON

Vandaag, 30 november, vindt de allerlaatste opnamedag plaats voor de AVRO-dramaserie DE TROON. Een historisch moment want op dezelfde datum, in 1813, kwam prins Willem Frederik van Oranje, onze eerste koning, terug uit Engeland, waar hij met zijn familie in ballingschap leefde. Regisseur Erik de Bruyn maakt vandaag, exact 196 jaar later, opnames op Vlieland van deze historische gebeurtenis. De AVRO zendt DE TROON vanaf 6 maart uit op Nederland 2.

Willem Frederik van Oranje, de oudste zoon van de gevluchte stadhouder Willem V, heeft in ballingschap geleefd in Duitsland en Engeland. In november 1813 kreeg hij bericht dat hij mocht terugkeren naar zijn vaderland alwaar hij als 'soevereine vorst' kon gaan regeren; als Willem I, de eerste koning van Nederland.

De serie is grotendeels opgenomen in Hongarije, maar moest haar laatste draaidag bewaren voor Nederland, vanwege de lokatie: zee en strand. DE TROON, die de hele 19e eeuw beslaat, gaat over de heroïek van onze eerste koningen, die ons kleine land te midden van grootmachten als Napoleons Frankrijk, Engeland en het oppermachtige Rusland, naar onafhankelijker gronden wisten te loodsen. Regisseur Erik de Bruyn heeft gekozen voor een rijke stijl die de 19e eeuw inzichtelijk maakt vanuit het heden; met hedendaags taalgebruik, moderne art direction en cameravoering.

In DE TROON worden onder meer rollen vertolkt door Yorick van Wagingen, Jeroen Willems, Marcel Musters, Egbert Jan Weeber, Catherine ten Bruggencate, Loes Haverkort, Bracha van Doesburg, Bianca Krijgsman en Beppie Melissen. Regie is in handen van Erik de Bruyn en het scenario is geschreven door Ger Beukenkamp.

DE TROON wordt geproduceerd door Lemming Film en is mede geïnspireerd (op) door het boek 'Voor de Troon wordt men niet ongestraft geboren' van Daniela Hooghiemstra en Dorine Hermans.


---



Algemene omroepvereniging AVRO