NOVA

30-11-2009

Zwitsers kiezen voor minaretverbod
Een meerderheid van de Zwitsers stemde gisteren voor een bouwverbod van moskeeën en dus van minaretten. De volksstemming was een initiatief van een verbond dat verdere islamisering van Zwitserland wil voorkomen. Vandaag verschenen felle reacties op de uitslag.

NOVA is in Zürich spreekt daar met bezoekers van een moskee, leden van de Zwitserse Volkspartij (SVP) die het referendum hebben aangevraagd, en met de burgemeester van Zürich, Corine Mauch. Vanuit Londen een gesprek met Tariq Ramadan, islamitisch filosoof met de Zwitserse nationaliteit.

Steun voor Meavita 'pervers'?
Vorige week maakte de Nederlandse Zorgautoriteit bekend voormalig thuiszorgorganisatie Meavita 15 miljoen euro steun te geven. Staatssteun dus. Maar niet iedereen is er onverdeeld blij mee want volgens velen is het faillissement van Meavita van begin dit jaar te danken aan 'wanbeleid' en 'grootheidswaanzin'. Tweede Kamerlid Van Miltenburg (VVD) zou de miljoenensteun 'pervers' vinden, voor een bedrijf waar jarenlang slecht beleid is gevoerd.

NOVA toog naar een andere concurrende thuiszorgorganisatie in de regio Groningen voor een reactie op deze miljoenen staatssteun. In de studio reageert Anouschka van Miltenburg (VVD).

De hel van '63
Regisseur Steven de Jong maakte over de barre Elfstedentocht van 1963 de film 'De hel van '63'. Door het ijskoude weer, de hevige sneeuwstormen en het slechte zicht halen van de 9294 tourrijders slechts 69 het felbegeerde Elfstedenkruisje.

NOVA spreekt met Dennis Kleyn over de special effects die hij maakte voor de film, met Henk Gemser, tourrijder '63 en Rinus Udding, wedstrijdrijder '63, wiens afgevroren teen en muts met kwast in het Schaatsmuseum van Hindeloopen te zien zijn.

Presentatie: Twan Huys

(Onderwerpen onder voorbehoud)