Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

10 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200807106/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 2 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Zitterd Revisited, deelplan 1,2 en 4' van de gemeente Sittard-Geleen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan 'Zitterd Revisited, deelplan 1,2 en 4' van de gemeente Sittard-Geleen. Dit plan heeft betrekking op de binnenstad van Sittard en maakt onder meer de bouw mogelijk van een ondergrondse parkeergarage en een aantal woontorens. Ook heeft het plan betrekking op de sloop van een bestaande flat in het centrum. De bestaande flat is in het nieuwe bestemmingsplan dan ook 'wegbestemd'. Met deze 'wegbestemming' van de flat is een aantal bewoners van de flat, verenigd in de Vereniging van Eigenaren Flat Deken Tijssenstraat, het niet eens. Zij zien niet in waarom de flat moet verdwijnen en waarom 'uit stedenbouwkundig oogpunt de flat niet als zodanig kan worden bestemd'. Zij zijn dan ook tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State oordeelde al over een eerder goedkeuringsbesluit van het bestemmingsplan. In die uitspraak van 10 oktober 2007 werd de vereniging in het gelijk gesteld. Die uitspraak is onder zaaknummer 200601295/1 te vinden op deze site. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur in augustus 2008 een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. De zaak is op 12 oktober jl. op zitting behandeld.
2. 200808776/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 2 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Groningen
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Westpoort Groningen') Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Westpoort Groningen'. Het bestemmingsplan maakt een nieuw bedrijventerrein mogelijk ten westen van Hoogkerk, aan het spoor en langs de A7. Het gaat om een terrein van 150 hectare. Daar omheen komt een rondweg. Twee inwoners van Groningen zijn het niet eens met het bestemmingsplan en zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor een verslechtering van hun woon- en leefklimaat vanwege geluidsoverlast door de toename van het verkeer van en naar het bedrijventerrein. Ook de geluidsoverlast die de Suiker Unie afkomstig is, draagt daaraan bij, aldus de inwoners. De zaak is op 12 oktober jl. op zitting behandeld.
3. 200900961/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 2 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Indoor skicentrum in Deurne) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Deurne heeft verleend voor de bouw van indoor skicentrum 'Skiestra' aan de Leembaan in Deurne. Er zullen drie kunstskibanen en een horecaruimte voor maximaal 50 personen worden gebouwd. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens en is in beroep gekomen bij de rechtbank in 's-Hertogenbosch. De rechtbank stelde hen in december 2008 in het gelijk. De rechtbank oordeelde dat het bestemmingsplan het indoor skicentrum niet toelaat en dat er minimaal vijftien parkeerplaatsen bij het nieuwe skicentrum moeten worden aangelegd, terwijl er maar ruimte is voor veertien auto's. Daarom heeft de rechtbank het gemeentebestuur opgedragen om een nieuw besluit te nemen over de bouwvergunning. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 6 oktober jl. op zitting behandeld.
4. 200901411/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 2 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'RK Begraafplaats Tubbergen 2008') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Tubbergen van het bestemmingsplan 'RK Begraafplaats Tubbergen 2008'. Het plan maakt een nieuwe begraafplaats bij de St. Pancratiusparochie mogelijk aan de rand van Tubbergen. Een aantal omwonenden is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het gemeentebestuur voor een andere locatie had moeten kiezen die verder weg ligt van hun woningen. Verder vrezen zij voor geluidsoverlast en voor aantasting van het uitzicht. Ook vrezen de omwonenden dat lijkwater in het grondwater terecht komt. De omwonenden pompen het grondwater op en gebruiken het voor de beregening van hun moestuinen. Ten slotte had het gemeentebestuur onderzoek moeten doen naar de financiële uitvoerbaarheid van het plan, aldus de omwonenden. Zo had het gemeentebestuur volgens hen de kosten van archeologisch onderzoek en van de aanleg van het drainagesysteem in kaart moeten brengen. De zaak is op 22 oktober jl. op zitting behandeld.
5. 200901438/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 2 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Halfweg West 2008' van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude van het bestemmingsplan 'Halfweg West 2008'. Het plan maakt een groot winkelgebied in Halfweg op de plaats waar de suikerfabriek van CSM ooit was gevestigd. In het gebied komen kantoren en winkels, waaronder een supermarkt van 4.000 m2 groot. Het plan maakt verder een klimwand en een recreatiecentrum mogelijk. De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, een ondernemersvereniging uit Halfweg en een supermarkt uit Zwanenburg zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen allemaal dat er zoveel concurrentie ontstaat dat de onderlinge verhoudingen 'duurzaam worden ontwricht'. Zij vinden dat de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude met hen had moeten overleggen over de plannen. Verder vrezen de ondernemersvereniging en de gemeente Amsterdam dat er verkeershinder zal ontstaan en dat Amsterdam en bedrijventerreinen in de buurt slechter bereikbaar zullen zijn. De gemeente Haarlemmermeer vindt dat de gemeenteraad in het plan maatregelen had moeten opnemen om (sluip)verkeer en parkeeroverlast in Haarlemmermeer te voorkomen. Ten slotte vinden de exploitant van de supermarkt en de gemeente Haarlemmermeer dat het bestemmingsplan financieel niet uitvoerbaar is. De zaak is op 20 oktober jl. op zitting behandeld.
6. 200901639/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 2 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Nieuwe milieuvergunning voor Luchthaven Teuge) Uitspraak over de vernieuwde milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend voor Luchthaven Teuge. De milieuvergunning is verleend voor het faciliteren van luchtvaartverkeer, het afleveren van brandstoffen en het testen van vliegtuigmotoren. Een omwonend echtpaar is het niet eens met de nieuwe milieuvergunning. Volgens het echtpaar is in het geluidsonderzoek geen rekening gehouden met het geluid van taxiënde vliegtuigen en van de testprocedures vlak voor de start. Naar hun mening moet niet alleen het proefdraaien van motoren voor en na onderhoud worden meegenomen, maar ook het proefdraaien aan de kop van de startbaan. Daarom is het echtpaar in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het provinciebestuur heeft zich op het standpunt gesteld dat de activiteiten die het echtpaar naar voren brengt, tot het landen dan wel het opstijgen moeten worden gerekend, omdat zij onderdeel uitmaken van de start- en landingsprocedure. Hiervoor geldt volgens het provinciebestuur een aparte regeling voor geluid. De zaak is op 12 november jl. op zitting behandeld.
7. 200901804/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 2 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor Circuit De Peel in Ysselsteyn) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Venray heeft verleend voor het aanleggen van 'Circuit de Peel' aan de Bakelsedijk in Ysselsteyn. In de bouwvergunning staat dat alle doorgangen in het geluidscherm zo moeten worden afgesloten en uitgevoerd dat daarmee wordt voldaan aan de geluidsnormen uit de milieuvergunning. Volgens de stichting Milieufederatie Limburg biedt dit geen garantie dat er een acceptabel geluidsniveau ontstaat. De stichting had graag gezien dat het gemeentebestuur in de bouwvergunning ook eisen had opgenomen over de bouwmaterialen die worden gebruikt voor het geluidscherm. De rechtbank in Roermond verklaarde in februari 2009 een eerder beroep van de stichting ongegrond. Tegen die uitspraak is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 16 november jl. op zitting behandeld.
8. 200902263/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 2 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Verzoek om uitbreiding van minicamping in Oostkapelle) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Veere om een ontheffing te verlenen voor de uitbreiding van een minicamping aan de Kalfshoekseweg in Oostkapelle. Het gaat om een uitbreiding met tien plaatsen. Het gemeentebestuur heeft de ontheffing geweigerd op grond van gemeentelijk beleid. Daarin staat dat om in aanmerking te komen voor een ontheffing degene die de ontheffing aanvraagt een 'reëel agrarisch bedrijf' moet exploiteren. Volgens het gemeentebestuur voldoet de eigenaar van de minicamping niet aan die eis. De rechtbank in Middelburg heeft in mei 2009 een eerder beroep van de eigenaar gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur beter onderzoek had moeten doen naar de aard van het bedrijf. De rechtbank heeft echter besloten 'de rechtsgevolgen van de weigering in stand te laten', omdat tijdens de rechtszitting bleek dat het inkomen van de eigenaar slechts voor een klein deel afkomstig is uit agrarische activiteiten. Ook de hoeveelheid werk die verzet wordt voor die agrarische activiteiten is relatief klein. Daarom exploiteert de man volgens de rechtbank geen 'reëel agrarisch bedrijf'. De man is het daar niet mee eens en is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het kleinschalig kamperen en de caravanstalling in de bestaande agrarische gebouwen zijn activiteiten die volgens het bestemmingsplan onder 'verbrede landbouw' vallen, aldus de man. Ook had de rechtbank er volgens hem rekening mee moeten houden dat hij zijn bedrijf inmiddels heeft uitgebreid met cultuurgrond en met de aanplant van 4.000 buxusplanten. De zaak is op 27 oktober jl. op zitting behandeld.
9. 200902426/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 2 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Ontheffing voor wetenschappelijk onderzoek naar werking medicijnen) Uitspraak over de ontheffing die de minister van VWS op grond van de Opiumwet heeft verleend voor wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om onderzoek door de stichting Centre for Human Drug Research uit Leiden naar de werking van een aantal medicijnen zoals diazepam. De stichting is tegen de ontheffing in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting is het niet eens met de ontheffing, omdat de medicijnen worden toegediend door artsen. Als artsen medicijnen toedienen in het kader van geneeskundig onderzoek, is geen ontheffing nodig, aldus de stichting. De minister vindt dat de stichting wel een ontheffing nodig heeft omdat zij met haar onderzoek geen mensen beter maakt of voorkomt dat mensen ziek worden. De rechtbank in Den Haag heeft dit standpunt van de minister in maart 2009 bevestigd. Toch heeft zij een eerder beroep van de stichting gegrond verklaard, omdat de minister had nagelaten te beslissen op de bezwaren van de stichting tegen de locatie waarvoor de ontheffing geldt. Ook had de minister naar haar oordeel proceskosten aan de stichting moeten vergoeden. De zaak is op 12 oktober jl. op zitting behandeld.
10. 200902826/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 2 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Verbouwing bedrijfsunit Wormerveer voor verkoop consumentenvuurwerk) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad om een bouwvergunning te verlenen voor het verbouwen van een bedrijfsunit aan de Rosbayerweg in Wormerveer waarin consumentenvuurwerk wordt opgeslagen. Het bouwplan heeft betrekking op de bouw van een vuurwerkverkooppunt en bewaarplaats voor ruim 6.700 kilogram vuurwerk. Het gemeentebestuur weigert mee te werken aan dit bouwplan, omdat de gemeenteraad bij een motie heeft bepaald dat het aantal verkooppunten van vuurwerk binnen de gemeente wordt vastgesteld 'op tien'. De rechtbank in Haarlem heeft in maart 2009 het beroep van de indiener van het bouwplan gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank is een motie van de gemeenteraad geen voorschrift waaraan het gemeentebestuur is gehouden. Het gemeentebestuur was niet verplicht de motie te volgen, maar als het gemeentebestuur besluit de motie te volgen, zal hij moeten motiveren waarom hij dat doet, aldus de rechtbank. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur nagelaten de belangen tegen elkaar af te wegen. Volgens de rechtbank had de indiener van het bouwplan bovendien 'gerechtvaardigde verwachtingen' dat de bouwvergunning zou worden verleend. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 23 oktober jl. op zitting behandeld. pagina: 1