Ingezonden persbericht


Lichttherapie in koffiesalon tegen winterdip

Opening eerste lichttherapiecafé van Nederland

Amsterdam, 30 november 2009. Wie last heeft van een winterdip kan vanaf vandaag terecht bij het eerste lichttherapiecafé van Nederland. Bij de Bagels & Beans vestiging in de Van Hallstraat in Amsterdam, kunnen bezoekers tijdens het nuttigen van een kop koffie, een kwartiertje gratis lichttherapie krijgen. Het licht is afkomstig van een speciale handzame lichttherapielamp, de Litebook Elite, die ervoor zorgt dat je met een goed humeur, wakker en vol nieuwe energie je (werk)dag kunt vervolgen.

In landen als Noorwegen en Zweden is het heel normaal dat lichttherapie wordt aangeboden in koffiesalon's en café's om het tekort aan daglicht in de donkere wintermaanden aan te vullen. Vandaag start de vestiging van Bagels & Beans als eerste koffiesalon in Nederland met deze service, in samenwerking met lichttherapiespecialist Goodlite.

In Nederland hebben meer dan 600.000 mensen jaarlijks last van de winterdepressie, terwijl het aantal mensen met de mildere 'winterdip' of 'wintermoeheid' nog vele malen groter is. Bij vrouwen komt een winterdepressie 3 keer zoveel voor als bij mannen. Door het tekort aan licht tijdens de donkere dagen raakt onze biologische klok van slag, met gezondheidsklachten tot gevolg. Kenmerkend voor de winterdip zijn (aanhoudende) vermoeidheid, weinig energie, concentratieproblemen, veel behoefte aan slapen, gewichtstoename door de extra behoefte aan calorierijk voedsel en zelfs somberheid. Lichttherapie gaat deze klachten op natuurlijke wijze tegen.

De effectiviteit van lichttherapie is wetenschappelijk aangetoond en maakt onderdeel uit van Nederlandse behandelrichtlijnen van artsen. Mensen met een ernstige winterdepressie kunnen zelfs voor een behandeling met lichttherapie naar het ziekenhuis. De opening van het lichttherapiecafé in Amsterdam is vooral bedoeld als een prettige 'verlichting' van de winterdip.

Als de reacties van de bezoekers op dit initiatief positief zijn, wordt deze service mogelijk uitgebreid naar alle andere vestigingen van Bagels & Beans. Het lichttherapiecafé is gevestigd op de Van Hallstraat 613 te Amsterdam.

EINDE PERSBERICHT

====================================



Ingezonden persbericht