Ingezonden persbericht


Apeldoorn, 30 november 2009

Kinderen adviseren minister Cramer over Klimaattop

Eén week voordat in Kopenhagen de 15de VN- klimaatconferentie begint, hielden 60 basisschoolleerlingen uit heel Nederland in het ministerie van VROM hun Klimaattop. In zes groepen bogen zij zich over oplossingen voor het klimaatprobleem. En lanceerden evenveel praktische ideeën over recycling en het voorkomen van energieverspilling voor milieuminister Jacqueline Cramer. De minister koos hieruit de Gouden Tip voor 2010, waar zij en scholen mee aan de slag kunnen gaan: "beter afvalscheiden voor alle scholen is goed voor het milieu."

De Gouden tip werd door de minister en kinderen op het bestemmingsbord van de trein geschreven op station Den Haag. Deze trein zal de Nederlandse delegatie naar Kopenhagen gaan vervoeren. Ook hingen de kinderen de andere tips in slingervorm in deze trein. Hiermee zijn de deelnemers van deze Kinderklimaattop de eersten die hun boodschap voor Kopenhagen meegaven aan de minister.

Met één knop alles uit
Minister Jacqueline Cramer koos vorig jaar op de eerste Kinderklimaattop, de 'Met één knop alles uit'-knop als Gouden Tip. Met deze knop kan de laatste die het gebouw verlaat met een druk alle apparatuur en lampen uitdoen die onnodig zijn blijven branden uitschakelen. De minister koos dit idee omdat het op korte termijn uitvoerbaar was en aanzienlijke besparing in CO2 -uitstoot oplevert. De belofte van de minister om dit te realiseren werd donderdag 26 november jl. in Apeldoorn ingelost. De ontwikkelde techniek geeft inzicht in de besparing van een gebouw en schakelt apparatuur 's avonds en 's nachts automatisch uit.

96.400 Leerlingen
De 60 kinderen vertegenwoordigen 96.400 basisschoolleerlingen die in september, in de 'Week van de Vooruitgang', Groene Voetstappen verzamelden. Zij deden dit door een week lang zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te gaan, in plaats van zich te laten brengen. Voor elke heen of terugreis die lopend of fietsend werd afgelegd, kregen ze een Groene Voetstap. Het doel van de week was meer veiligheid rond de school, een gezondere levensstijl en vooral een bijdrage aan een beter klimaat door minder CO2 uitstoot. Er werden in Nederland zo 906.106 Groene Voetstappen verzameld! Als één Groene Voetstap staat voor één kilometer, kunnen de kinderen maar liefst 22,3 keer de wereld rond! Dit resultaat, wordt op de kinderklimaattop aan milieuminister Jacqueline Cramer aangeboden, die deze oproep tot schoner en veiliger vervoer zal aanbieden aan de Klimaatconferentie, samen met haar Europese collega's in landen waar de actie ook succesvol is uitgevoerd.

De minister geeft antwoord
De kinderen bevroegen de minister op wat zij in Kopenhagen gaat voorstellen om de CO2 -uitstoot terug te dringen. Zij willen graag dat er concrete actie wordt ondernomen om het klimaat te redden en dat de landen niet steeds naar elkaar blijven wijzen wie de eerste stappen moet zetten. Zij hebben het voorbeeld gegeven.

Het Klimaatverbond
Groene Voetstappen en de Kinderklimaattop zijn een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland. Het Klimaatverbond' is een dynamisch netwerk van meer dan 142 gemeenten, alle provincies en één waterschap, dat samenwerkt aan projecten, kennis uitwisselt en belangen behartigt om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken. De eerstvolgende 'Week van de Vooruitgang' is van 12 t/m 19 september 2010.

De Kinderklimaattop wordt jaarlijks als landelijke afsluiting van het Groene Voetstappenproject georganiseerd. Dit jaar o.a. met medewerking van tientallen Natuur Milieu en Educatiecentra, VROM, GDO, NS, ICCO Fair Climate en poolreiziger Philip de Roo.

Noot voor de redactie,