Stichting Bouw Research

Corporatie kiest vaak lokale partner bij stedelijke vernieuwing

30 november 2009

Bij binnenstedelijke vernieuwing werken de meeste stedelijke corporaties zowel samen met lokale aannemers als landelijke ontwikkelaars. Eenderde van de corporaties werkt echter met name samen met lokale aannemers, terwijl 13% voornamelijk met landelijke ontwikkelaars werkt. Dit blijkt uit de Corporatie Bouwplannen Scan van BouwKennis.
* Tweederde stedelijke corporaties (zeer) sterk bezig met binnenstedelijke vernieuwing
* Meer dan de helft hiervan ziet binnenstedelijke vernieuwing de komende jaren aan belang groeien
* 52% van de stedelijke corporaties werkt samen met lokale aannemers en landelijke ontwikkelaars

Corporaties zijn een van de belangrijkste partijen bij stedelijke vernieuwing. Zij bezitten immers een groot deel van de woningvoorraad en weten wat er speelt in de wijk. Van de stedelijke corporaties is ruim tweederde (zeer) sterk bezig met binnenstedelijke vernieuwing. Ongeveer een kwart is hiermee in enige mate bezig. Meer dan driekwart van de corporaties die zich bezighouden met binnenstedelijk vernieuwing denkt dat dit thema de komende jaren belangrijker zal worden. Eén op de vijf is het hier niet mee eens.

Combinatie landelijk en lokaal favoriet

De manier waarop partijen samenwerken is een belangrijke factor voor het succes van stedelijke vernieuwing en het tempo waarin dit gebeurt. Corporaties kunnen hierbij kiezen voor lokale aannemers of landelijke ontwikkelaars. De meeste corporaties geven aan dat beide samenwerkingsverbanden voorkomen, afhankelijk van het soort project. Ruim de helft (52%) werkt met beide partijen samen. Daarna wordt het meest gekozen voor lokale aannemers.

Gemiddeld 33% van de corporaties geeft aan voornamelijk met lokale aannemers te werken, 13% doet dit met name met landelijke ontwikkelaars.