Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 30 november 2009

Air Products en Shell Pernis tekenen contract voor de levering van waterstof

Air Products breidt pijpleidingnetwerk voor de levering waterstof verder uit

Air Products, de grootste leverancier van waterstof ter wereld, heeft vandaag bekendgemaakt, dat het met Shell een langetermijncontract voor de levering van waterstof heeft getekend. De waterstof is bedoeld voor een nieuwe installatie op het raffinagecomplex van Shell in Pernis. Air Products levert de waterstof via het eigen pijpleidingnetwerk, dat voor het nieuwe contract wordt uitgebreid met een traject van 10 kilometer. De totale lengte van het waterstof pijpleidingnetwerk van Air Products in de regio komt daardoor uit op zo'n 140 kilometer. De levering van de waterstof begint in 2011.

"We zijn blij, dat we onze zakelijke relatie met Shell in de regio Rotterdam kunnen uitbreiden", zegt Denis Deheusch, general manager Tonnage Gases van Air Products Benelux. "Het nieuwe contract is een uitbreiding van de al langlopende levering van industriële gassen aan Shell in de regio. Het nieuwe contract versterkt tevens onze leidende positie als leverancier van waterstof in het havengebied. De levering van waterstof aan de raffinaderij, via ons eigen pijpleidingnetwerk, betekent dat Shell verzekerd is van een veilige en betrouwbare aanvoer van waterstof voor haar raffinage-activiteiten. Waterstof is een belangrijke grondstof in de productie van schone brandstoffen voor auto's."

Dankzij de uitbreiding van het pijpleidingnetwerk wordt de nieuwe installatie van Shell verbonden met de nieuwe waterstoffabriek van Air Products in de Botlek, waarvan de bouw enkele weken geleden werd aangekondigd en die in 2011 operationeel moet zijn. De nieuwe waterstoffabriek krijgt technische voorzieningen, waarmee de energiehuishouding geoptimaliseerd wordt en de emissies flink verminderd worden.

Air Products is in de Rotterdamse regio actief sinds 1970 en heeft haar activiteiten en investeringen daar voortdurend uitgebreid. Het bedrijf heeft productie-installaties in de Botlek, Pernis, Chemiehaven en de Europoort en beheert in de regio een uitgebreid netwerk van pijpleidingen voor de levering van industriële gassen. Pijpleidingen zijn een zeer veilige en betrouwbare manier om waterstof te transporteren en te leveren aan gebruikers als raffinaderijen en de petrochemische industrie. Air Products beheert wereldwijd diverse pijpleidingnetwerken. Behalve in Rotterdam liggen er ook omvangrijke netwerken aan de Gulf Coast en in Californië (USA), maar ook in Canada.


---



Ingezonden persbericht