Ingezonden persbericht


Persbericht

30 november 2009

Overhandiging opbrengst VVV Fietsdag aan Dialyse-vereniging 'de Wever'


- Dialyse-vereniging 'de Wever' ontvangt E 2.000,- na collecte-actie tijdens VVV Fietsdag -

Begin september werd de derde editie georganiseerd van de Zuid-Limburgse VVV Fietsdag. Deze fietsdag is een initiatief van VVV Zuid-Limburg en negentien Zuid-Limburgse gemeenten. De VVV Fietsdag 2009 stond in het teken van het goede doel, waarvoor vrijwillig giften gegeven konden worden, aan het dialysefietsen. In totaal werd een bedrag van E 2.000,- opgehaald tijdens deze dag. De opbrengst van de actie werd vandaag door burgemeester Cremers van de gemeente Beek en VVV directeur Niewierra van VVV Zuid-Limburg officieel overgedragen aan de heer Quaedvlieg, van Dialysevereniging 'de Wever'. De opbrengst van de Fietsdag wordt gebruikt voor de aanschaf van een tweede dialysefiets voor de dialyseafdeling van het Atrium MC. Naast het geldbedrag werd tevens een speciaal samengestelde film van de VVV Fietsdag overhandigd. Deze film maakt het de nierpatiënten mogelijk om gedurende de behandelingen één van de routes van de Fietsdag zelf mee te beleven.

Dialysefiets
De dialysefiets is een fietstrainer die voor de dialysestoel wordt geplaatst. Door deze beweging krijgt de patiënt, die voor de dialysebehandeling meestal drie keer vier uur per week naar het ziekenhuis moet komen, een betere doorstroming van het bloed waardoor afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Op dit moment beschikt dialysevereniging 'de Wever' slechts over één dialysefiets voor bijna 250 nierpatiënten. De positieve bijdrage van de deelnemers, gemeenten, Atrium MC en VVV Zuid-Limburg betekent dat het grootste gedeelte van de tweede dialysefiets bij elkaar gefietst is. Daarnaast heeft een cameraploeg onder leiding van de heer Henk Heine opnames gemaakt van de routes en de bezienswaardigheden. Van deze opnames is een film gemaakt, waardoor het lijkt dat de dialysefietsers zelf de VVV Fietsdag beleven. Het resultaat hiervan werd vanmiddag officieel overgedragen aan de vertegenwoordigers van het Atrium MC.

VVV Fietsdag
In totaal waren er, speciaal voor de VVV Fietsdag, acht verschillende gratis toeristische fietsroutes uitgezet. De routes van dit unieke evenement voerden de deelnemers mee langs diverse mooie stukjes en toeristische bezienswaardigheden van de deelnemende gemeenten. Voor inwoners van Limburg was het daarnaast een mooie kans om ook de andere Limburgse gemeenten beter te leren kennen. Al met al een heerlijk dagje uit voor de recreatieve fietser die Zuid-Limburg een warm hart toedraagt. Komend jaar wordt de VVV Fietsdag weer georganiseerd op zondag 19 september.

Bijlage foto betrokken partijen (Foto Wim Kusters): V.l.n.r.: Dhr. Hermans (voorzitter Dialysevereniging), Mevr. Niewierra (VVV Zuid-Limburg), Dhr. Cremers (burgemeester Beek), Dhr. Plateel (divisie-directeur electieve zorg), Dhr. Heine (Filmontwikkelaar), Dhr. Quaedvlieg (Dialysevereniging)