Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 30 november 2009

Kenmerk 272

Gratis OV voor nieuwe Amsterdammers

Een drietal nieuwe Amsterdammers ontving vandaag uit handen van wethouder Verkeer Hans Gerson en GVB-directeur Gertjan Kroon een gratis OV- maandabonnement. Vervolgens bestuurde Hans Gerson voor de gelegenheid de tram terwijl Gert Jan Kroon de eerste GVB-kennismakingskaarten controleerde.

Met de gratis GVB-kennismakingskaart wil de gemeente meer mensen uit de auto en in het openbaar vervoer krijgen voor een bereikbare en leefbare stad. Mensen die net naar Amsterdam zijn verhuisd, oriënteren zich opnieuw op routes naar werk, opleiding en andere bestemmingen. Door de gratis maandkaart ontdekken meer mensen de voordelen van het fijnmazig openbaar vervoer in Amsterdam.
De gemeente en GVB trekken samen gedurende twee jaar 3 miljoen uit om de OV- maandkaart aan te bieden. Maandelijks ontvangen 4500 mensen een aanbod. Er worden ongeveer 1500 aanvragen per maand verwacht. De actie duurt zolang de voorraad strekt ­ met het huidige budget kunnen rond de 33.000 mensen gebruik van het aanbod maken.

Hans Gerson: " We willen Amsterdam bereikbaar houden en hopen daarom dat ook nieuwe Amsterdammers hun auto vaker laten staan. We hebben hier misschien wel het meest fijnmazige openbaar vervoer van het land. Je kunt praktisch overal komen met bus, tram en metro. Met deze actie willen we dat aan onze nieuwe stadsgenoten laten zien."

Gertjan Kroon: "Het openbaar vervoer is een snelle en schone manier om je in deze stad te verplaatsen. Het is goed als nieuwe Amsterdammer daar kennis mee maken. Het GVB levert daarom graag een bijdrage aan de gratis maandkaarten."

De kaart is één maand geldig voor het openbaar vervoer van GVB. Om de nieuwe Amsterdammers duurzaam aan het openbaar vervoer te binden, ontvangen ze daarna van GVB een eenmalige korting van 15% op een jaarabonnement. Mensen die nieuw worden ingeschreven in Amsterdam, krijgen vanzelf een informatiepakket met de aanbieding thuisgestuurd. De GVB-kennismakingskaart is niet voor mensen die verhuizen binnen de gemeente Amsterdam.

Pb- 272