Ingezonden persbericht


Copper Benelux
A member of the European Copper Institute

30 november 2009

PERSARTIKEL:

LEGIONELLACONGRES

26/11/2009 Natuurhistorisch museum
LEIDEN

LEGIONELLABESTRIJDING BEGINT BIJ HET ONTWERP:

DE BACTERIEDODENDE EIGENSCHAPPEN VAN HET METAAL KOPER

Copper Benelux, hèt koperinformatiecentrum van de Benelux, hield op 26 november een congres over Legionella: hoe de juiste materiaalkeuzes en een correct ontwerp van de installatie veel leed kunnen voorkomen.

Tien jaar geleden vond in het Noord-Hollandse Bovenkarspel een heftige uitbraak van de zogenaamde Veteranenziekte plaats. Er vielen vele tientallen onschuldige slachtoffers. Inmiddels is veel kennis en ervaring verzameld, de wetgeving in Nederland en in België is aangescherpt en de verantwoordelijkheid ligt zowel bij de ontwerper, de installateur en de beheerder van de installatie. Dit congres belichtte het gebruik van hoogwaardige materialen, een belangrijk punt dat meer aandacht verdient in de toekomst.

Voor Fred Bertrand de voorzitter van de "Stichting Veteranenziekte" moet de aandacht voor de Legionellaproblematiek scherp blijven. Een voortdurende scholing van installateurs, een oproep aan ontwerpers om hoogwaardige materialen te gebruiken, het correct opstellen van risicoanalyses en beheersplannen, en het ondersteunen van het lik-op-stuk beleid van de overheid, zijn volgens de stichting de voornaamste actiepunten voor de toekomst. Door het publiceren van een herdenkingsboek over Bovenkarspel -een pakkend relaas van slachtoffers en overlevenden- en het uitbrengen van een DVD houdt de stichting de vinger aan de pols.

Tammo Bieze, consultant van Tembo Technologies, haalde de ladder van VROM aan, waarin hoge temperatuurdesinfectie de voorkeur geniet, gevolgd door fysische behandelingen, (UV, filtratie) en nadien elektrochemische behandelingen (anodische oxidatie, koper- zilverionisatie). Deze ladder is de enige goede manier om het legionellaprobleem aan te pakken.
Hij vroeg ontwerpers van collectieve installaties alert te zijn, om te trachten risicovrije installaties uit te tekenen.
Bieze vindt het toenemend gebruik van kunststofleidingsystemen, te veel voorkomende sluitingen en kleppen in EPDM en andere rubbersoorten verontrustend. Hotspotvrij ontwerpen is volgens hem een must, in de praktijk blijkt dit helaas niet altijd te lukken.

De volgende spreker, Dr. Tom Makin van het Liverpool University Hospital, ging hier op verder. Hij vindt het triest te zien dat vandaag de dag nog steeds nieuwe installaties worden gebouwd waarvan men op voorhand weet dat ze problemen zullen creëren. Oorzaken: slechte
1

Copper Benelux
A member of the European Copper Institute
A member of the European Copper Institute

materialen, stagnerende leidingen, overvloedig gebruik van EPDM-flexibels die telkens opnieuw de gehele installatie infecteren. In het Liverpool University Hospital werd de voortdurende infectie van wasbakken opgelost door de flexibels te vervangen door klassieke koperleidingen. Deze lessen uit het UK zijn inspirerend voor onze Benelux-markt.

Paul Becquevort van het koperinformatiecentrum Copper Benelux, gaf samen met Mark Tur, medewerker van het cda (copper development association) UK, een overzicht van de bacteriedodende eigenschappen van het metaal koper, kennis die we reeds duizenden jaren hebben en gebruiken, en die we met de huidige legionellaproblematiek opnieuw onder de aandacht moeten brengen. De kennis die onze voorouders dagelijks toepasten is wederom actueel.

In 2008 werden in de USA na intensief laboratoriumonderzoek 275 koperlegeringen erkend als natuurlijke bacteriëndodende materialen. Deze erkenning werd toegekend door de American Environmental Protection Agency (EPA). Koper is het eerste materiaal dat deze erkenning krijgt.

Onderzoek toont aan dat koperoppervlakten tot 99,9 procent van de voor de mens schadelijke bacteriën binnen twee uur uitschakelen. Geteste bacteriën zijn o.a. staphylococcus aureus, E.colli, pseudomonas, en MRSA (ziekenhuisbacterie).

De wetenschappelijke kennis uit dit onderzoek
wordt momenteel toegepast in diverse
ziekenhuizen, waar veel aangeraakte oppervlakten
werden uitgerust met koperlegeringen; deurklinken, vloermatten, deurplaten in operatiekwartieren,
kranen, lichtschakelaars, etc. Het blijkt dat de micro- organismen op deze oppervlakten na enige tijd
volledig verdwijnen. Hierdoor wordt besmetting
voorkomen bij patiënten, ziekenhuismedewerkers
en bezoekers. In Europa wordt vooral een
ziekenhuis in Hamburg, en het Selly Oak ziekenhuis in Birmingham van nabij gevolgd. De resultaten zijn meer dan bemoedigend.

Tenslotte is er een doctoraatsthesis (voor het behalen van het diploma doctor in de farmacie uit 2008, "De invloed van koper op biomassa in waterleidingen"; uitgewerkt aan de universiteit van Parijs), welke een overzicht geeft van recente studies waarin de bacteriëndodende eigenschap van koper telkens opnieuw wordt bevestigd.

2

Copper Benelux
A member of the European Copper Institute
A member of the European Copper Institute

Recente studies van Kiwa Waterresearch en aanbevelingen vanuit Frankrijk voor de ziekenhuissector sloten dit hoofdstuk af met een duidelijke boodschap voor de installatiesector:

Elke Legionellainfectie die men kan verhinderen door de juiste keuzes te maken is pure winst. Het gebruik van koperen buizen in nieuwe installaties is één van die juiste keuzes. Koper is bacteriedodend, en is één van de parameters die meehelpen in de strijd tegen ongezonde installaties.

Copper Benelux wil in de nabije toekomst deze boodschap verder verspreiden in de gehele Europese installatiesector.

Het congres richtte zich tot professionals in de bouw, de installatietechniek, de projectontwikkeling en openbare gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen.

De volledige teksten van de sprekers en vele andere documenten kunt u binnenkort terugvinden op de website van Copper Benelux: www.copperbenelux.org onder de rubriek: Legionellacongres.