Gemeente Duiven


Verzoek registratie aanduiding politieke groepering

Een politieke groepering kan alleen meedoen aan de verkiezingen als de partij onder een bepaalde naam (aanduiding) geregistreerd staat. Deze aanduiding komt dan boven aan de kandidatenlijst en het stembiljet te staan. Wanneer de aanduiding niet wordt geregistreerd kan alleen met een zogenaamde 'blancolijst' aan de verkiezingen worden deelgenomen. Er komt dan géén naam boven de kandidatenlijst te staan. Een aantal partijen in de gemeenteraad van Duiven kan gebruik maken van de registratie van de aanduiding, zoals die geregistreerd is voor de Tweede Kamerverkiezingen en de Provinciale Staten.

Verzoek registratie aanduiding 'Pro Duiven'

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) kan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen géén gebruik meer maken van deze doorwerking, omdat de aanduiding Lijst Pim Fortuyn (LPF) in het centrale register bij de Kiesraad in Den Haag is geschrapt. De registratie van de LPF is geschrapt, omdat de LPF als officiële landelijke partij inmiddels is opgeheven. Aan de registratie van de aanduiding zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Het registratieverzoek moet uiterlijk op 7 december 2009 worden ingediend. Bovendien moeten in ieder geval de volgende documenten worden overlegd:
* een afschrift van de notariële akte met de statuten van de vereniging;
* een bewijs van inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel;
* een betalingsbewijs van de waarborgsom;

* een verklaring over de (plaatsvervangende) gemachtigden. Op maandag 30 november 2009 heeft het Centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Duiven het verzoek om registratie van de aanduiding 'Pro Duiven' ingewilligd, omdat voldaan is aan alle eisen die zijn genoemd in de Kieswet. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 zal de Lijst Pim Fortuyn (LPF) dus onder de nieuwe naam 'Pro Duiven' aan de verkiezing deelnemen.