GroenLinks in de Europese Unie

Europese bankgegevens open voor autoriteiten VS: Een zwarte dag voor privacy en burgerrechten

Brussel, 30 november 2009 - Vandaag hebben de Europese justitieministers de burgerrechten van haar Europese burgers ten grabbel gegooid. Zij hebben toegezegd dat de Verenigde Staten toegang krijgen tot de bankgegevens van Europese burgers via SWIFT. En dat in de allerlaatste uren dat het Europees Parlement nog geen zeggenschap op dit terrein heeft.

GroenLinks-Europarlementariƫr Judith Sargentini waarschuwde eerder deze maand over deze gang van zaken en ziet nu met lede ogen aan dat de Europese ministers zorgen van volksvertegenwoordigers en burgerrechtenorganisaties rond dit besluit aan hun laars lappen. "Om middernacht treedt het Verdrag van Lissabon in werking en onder dat verdrag zou het Europees Parlement een stem hebben in dit dossier. Door nu overhaast een besluit te nemen wordt het Europees Parlement buitenspel gezet. De ministers hebben het democratisch gat ten volle benut om dit omstreden besluit erdoor te drukken."

Door het SWIFT-akkoord zal het mogelijk worden voor de Verenigde Staten om de bankgegevens van de inwoners van de Europese Unie op te vragen zonder afdoende toezicht op privacybescherming. Sargentini: "Het Europees Parlement wil dat tenminste een rechter bepaalt of het doorgeven van bankgegevens geoorloofd is of niet. De Verenigde Staten hebben nu de mogelijkheid om zonder toetsing vooraf in onze bankgegevens te snuffelen. " De fractie van de Groenen in het Europees Parlement overweegt om naar het Europees hof van Justitie te stappen, omdat zij van mening is dat uit dit besluit blijkt dat de nationale overheden niet optreden in het belang van haar burgers. "Er is geen onafhankelijke toetsing en de Verenigde Staten kunnen volgens dit akkoord onze bankgegevens weer aan derden doorgeven. Daar zit niemand op te wachten, maar kennelijk weegt ook voor Nederland een goede band met de Verenigde Staten zwaarder dan de privacy van haar burgers."

Morgen zal in het vragenuurtje van de Tweede Kamer het kabinet gevraagd worden waarom dit besluit - tegen beloftes van Hirsch Ballin aan kamerlid Azough in - door Nederland is goedgekeurd.

EINDE PERSBERICHT