Gemeente Berkelland


Gemeente draagt stedelijk water over aan waterschap Rijn en IJssel

Berkelland gaat het stedelijk water in de vier kernen Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo overdragen aan waterschap Rijn en IJssel. De gemeenteraad van Berkelland heeft op 27 oktober hiermee ingestemd. Het gaat om een aantal watergangen, waaronder ook de Berkel in de kern van Borculo. Op dit moment zijn er vaak meer eigenaren op een watergang. Dat is niet handig. Het is duidelijker en efficiënter om het eigendom bij één eigenaar te leggen.

Retentievijvers

Het gaat in Neede om de retentievijvers bij kruising Borculoseweg/Rondweg, de vijver in wandelpark De Kamp. In Ruurlo de vijver aan de Stationsstraat en in Eibergen de vijver Ramsbeek, het haventje Ramsbeek, de vijver De Mors en de oude Berkel bij de Mallumse molen. Tot slot ook de Berkel in Borculo.

Eigenaar

Het waterschap is verantwoordelijk voor de hoeveelheid en de kwaliteit van het water in de regionale watergangen. Meestal is het waterschap ook eigenaar. Volgens de nieuwe waterwet heeft het waterschap diezelfde verantwoordelijkheden voor de watergangen die door de bebouwde kom stromen. Het is dan ook vreemd dat het waterschap dan binnen de kom geen eigenaar is of slechts gedeeltelijk eigenaar. Rijn en IJssel wordt dan ook eigenaar van de eerder genoemde watergangen. Ook zal het waterschap het beheer van deze wateren overnemen. Het waterschap kan de watergangen beter onderhouden dan de gemeente, omdat dat één van haar kerntaken is.