Ministerie van Defensie

Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre ontvangt minister

30 november 2009, 19.08 uur

Minister Eimert van Middelkoop is vandaag langsgeweest bij het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre (OTCMan) en in het bijzonder bij de School voor Vredesmissies (SVV) in Amersfoort. De minister wilde met het bezoek een beeld krijgen van de taken, organisatie en doelstellingen van OTCMan. Daarnaast had hij speciale belangstelling voor de betrokkenheid van de SVV bij de voorbereiding van missies.

Commandant OTCMan, kolonel Johannes Hoogstraten, gaf aan dat OTCMan een professionele organisatie is met uitstekend personeel. "Wij eisen veel van ons personeel, maar dat personeel heeft ook recht op de beste voorbereiding en uitrusting. Opleiding en training zijn de sleutel tot succes, daarvoor zijn mensen, middelen en tijd nodig."

Oefening Check Point

De minister woonde de oefening `Check Point' bij van cursisten van de United Nations Military Observer Course (UNMOC) en sprak met (internationale) instructeurs en (internationale) cursisten.

De minister is positief over de bijdrage die OTCMan levert: "De werkzaamheden van OTCMan zijn een van de bouwstenen van onze operationele kwaliteiten, waarmee we een goede internationale reputatie hebben opgebouwd. Ik vind het positief dat OTCMan hun kennis ook aanbiedt aan Buitenlandse Zaken en verschillende NGO's."

Opleidingen School voor Vredesmissies

Nederland neemt deel aan verschillende missies onder NAVO-, EU- of VN-vlag. Voor al deze missies heeft de School voor Vredesmissies opleidingen ontwikkeld. In de opleiding worden onderwerpen als internationaal en humanitair recht, het herkennen van munitie en de geschiedenis en achtergronden van het conflict behandeld.

Ook voor niet-Defensiepersoneel

Naast het verzorgen van trainingen en opleidingen voor onze eigen militairen zijn ook buitenlandse officieren voor opleidingen en cursussen welkom bij de SVV. Daarnaast verzorgt de SVV cursussen voor burgers, politie en marechaussee, maar ook voor ambtenaren van Buitenlandse Zaken, Justitie en journalisten die gaan werken in onveilige gebieden. Jaarlijks verzorgt de SVV opleidingen voor 60 internationale UNMOC-cursisten en 90 (inter)nationale civiele deelnemers.