Ministerie van Buitenlandse Zaken

het bericht dat de adjunct-generaal van het Hoofdkwartier van de Iraanse Krijgsmacht alle smpathisanten van de Groene Beweging die buiten Iran wonen, heeft bedreigd met 'serieuze uitdagingen' als zij niet ophouden met hun steun voor de binnenlandse ontwikkelingen

Kamerbrief inzake het bericht dat de adjunct-generaal van het Hoofdkwartier van de Iraanse Krijgsmacht alle smpathisanten van de Groene Beweging die buiten Iran wonen, heeft bedreigd met 'serieuze uitdagingen' als zij niet ophouden met hun steun voor de binnenlandse ontwikkelingen

Kamerbrief | 30 november 2009

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Nicolaï over het bericht dat de adjunct-generaal van het Hoofdkwartier van de Iraanse Krijgsmacht alle sympathisanten van de Groene Beweging die buiten Iran wonen, heeft bedreigd met 'serieuze uitdagingen' als zij niet ophouden met hun steun voor de binnenlandse ontwikkelingen. Deze vragen werden ingezonden op 13 november 2009 met kenmerk 2009Z21483.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Nicolaï (VVD) over het bericht dat de adjunct-generaal van het Hoofdkwartier van de Iraanse Krijgsmacht alle sympathisanten van de Groene Beweging die buiten Iran wonen, heeft bedreigd met 'serieuze uitdagingen' als zij niet ophouden met hun steun voor de binnenlandse ontwikkelingen.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de uitspraken die gedaan zijn door de stafchef van het Iraanse leger, Seyyed Masoud Jazayeri, die op woensdag 2 november sympathisanten van "de Groene Revolutie" in het buitenland bedreigde met "serieuze uitdagingen"? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Wat is uw opvatting over deze uitlatingen? Hoe serieus neemt u deze uitspraken?

Vraag 3
Is deze uitspraak te zien als een rechtstreekse poging tot intimidatie, of zelfs dreiging, aan het adres van in het buitenland, bijvoorbeeld in Nederland, woonachtige Iraniërs die zich uitspreken voor "de Groene Revolutie"?

Vraag 4
Deelt u de mening van de Duitse rechter dat er sprake is van Iraans staatsterrorisme? 2)

Antwoord

Ik heb kennis genomen van berichten als zou Seyyed Masoud Jazaeri, brigadier binnen de Iraanse Krijgsmacht, in een recente speech hebben aangegeven dat de protesten tegen de verkiezingsuitslag onderdeel zijn van een zogenaamd Amerikaans-Brits complot. Daarbij zou hij tevens gedreigd hebben dat Iran zonodig ernstige uitdagingen zal stellen tegen personen buiten Iran die complotten beramen.

Ik neem dergelijke uitlatingen van hooggeplaatste Iraanse overheidsfunctionarissen steeds serieus en acht deze - zo deze inderdaad geuit zijn - volstrekt onaanvaardbaar. In het verleden hebben de Iraanse autoriteiten vaker westerse mogendheden beschuldigd van binnenlandse inmenging. Ik neem hier steeds krachtig afstand van. Iran moet begrijpen dat het verloop van de verkiezingen en het daaropvolgende buitensporige geweld en de gehanteerde intimidatie tegen grote delen van de maatschappij leiden tot ontsteltenis en protest in binnen- en buitenland. Sprekend over Nederland, kan ik Uw Kamer aangeven dat er ons geen berichten bekend zijn die duiden op geweld tegen aanhangers van de Iraanse `Groene oppositiebeweging' in Nederland. Ik heb de Iraanse autoriteiten steevast opgeroepen een verantwoordelijke rol op het wereldtoneel te spelen. Daarbij hoort dat Iran zich onthoudt van het gebruik van geweld of dreiging daarmee en dat het geen steun geeft aan groepen die aanzetten tot terrorisme of terroristische daden plegen.

Vraag 5
Welke initiatieven heeft u ontplooid in Europees verband om, behalve het verbod op de levering van SPAM filters, ook de vrije toegang tot internet te bevorderen langs de lijn van motie Ten Broeke/Peters (31 700 V, nr. 111)?

Antwoord

In navolging op de motie Ten Broeke-Peters heeft Nederland in EU-verband meermalen aandacht gevraagd voor het belang van vrije toegang tot het internet. In de discussie bestond er brede overeenstemming dat Iran een halt toegeroepen diende te worden in pogingen de vrijheid van meningsuiting verder in te dammen. Daarbij bleek dat EU-partners in algemene zin samenwerking met het bedrijfsleven verkiezen boven (strafrechtelijke) regulering. Wetstechnische aspecten, uitvoerbaarheid en opportuniteit spelen hierbij een rol. Tegen deze achtergrond heb ik tijdens de RAZEB van 8 en 9 september jl. bij mijn Europese collega's wederom gepleit voor vrije toegang tot informatie aan de hand van concrete voorstellen, te weten een verbod of restrictie op de levering van specifieke filtertechnologie en/of het instellen van een gedragscode voor bedrijven. De Commissie onderzoekt momenteel de mogelijkheden hiertoe. Nederland zal zich in EU-verband blijven inzetten voor het bevorderen van vrije toegang tot het internet.


1) Die Deutsche Welle-World, 6 november 2009


2) de Volkskrant, 16 januari 2009: "'Moord op Koerden in Berlijn op bevel Teheran'; Duitse rechter bevestigt staatsterrorisme Iran"

http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article717242.ece/Moord_op_Koe rden_in_Berlijn_op_bevel_Teheran_Duitse_rechter_bevestigt_staatsterror isme_Iran

Het Iraanse regime wordt al betrokken geacht, gezien een vonnis van de Duitse rechter, bij de moord op vier in ballingschap levende oppositieleden in 1992 in het Berlijnse restaurant Mykonos. Verder zijn westerse media en opposanten in Europa al vaker bedreigd door functionarissen van de Revolutionaire Garde in Iran en zijn oppositieleiders dr. Shapur Bakhtiar in Parijs en Dr. Abdol Rahman Ghasemloo in Wenen vermoord. Tegen deze achtergrond bevestigt de Duitse rechter Iraans staatsterrorisme