Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Energie Award voor stadsdeel Zuidoost

---

Duurzame Energie Award voor stadsdeel Zuidoost

30 november 2009

Op donderdag 27 november jl. werd de NH Award Duurzame Energie uitgereikt aan stadsdeel Zuidoost. Stadsdeel Zuidoost ontving de energieprijs van de Provincie Noord-Holland omdat het stadsdeel de hoogste CO2-reductie per inwoner heeft gerealiseerd in de bebouwde omgeving.

CO2-reductie
Gedeputeerd Bart Heller reikte drie Awards uit tijdens het congres `De CO2-neutrale stad, van papier naar praktijk' aan drie gemeenten in Noord-Holland. Stadsdeel Zuidoost heeft mede door de vele warmte-koude-opslagsystemen, de grootste CO2-reductie per inwoner in de gebouwde omgeving. Gemeente Wieringenmeer realiseerde met windturbines de grootste CO2-reductie per inwoner. Gemeente Weesp ontving de prijs omdat zij in korte tijd deelneemt aan de meeste collectieve projecten van het CO2-Servicepunt.

Lage energierekening
Eerder dit jaar gaf stadsdeel Zuidoost het startsein van de campagne `Milieu leeft in Zuidoost!' die bewoners van Zuidoost informeert over het milieubeleid van het stadsdeel en hen waar mogelijk attendeert op de mogelijkheden voor energiebesparing. Emile Jaensch, Portefeuillehouder Beheer en Milieu is verheugd met de award: "Dit is een mooie onderscheiding voor ons werk om ook de bewoners te betrekken bij de lokale milieudoelstellingen. Naast voorlichting op scholen vertellen we het verhaal ook bij de mensen thuis. Zo hebben we onder andere op de manier van de bekende `Tupperware Party' in de huiskamers de mogelijkheden voor energiebesparing met bewoners besproken. Het is immers niet alleen goed voor het milieu, maar wordt ook gevoeld in de portemonnee door een lagere energierekening."

CO2-monitor
Begin vorig jaar zijn klimaatafspraken gemaakt tussen gemeenten van Noord-Holland en de provincie Noord-Holland met als doel de realisatie van projecten op het gebied van duurzame energie. In het kader van de Noord-Hollandse klimaatafspraken zijn de nodige resultaten bereikt en in het afgelopen jaar in kaart gebracht met de CO2-monitor. Inmiddels zijn daarin 850 projecten opgenomen die de basis vormden voor de uitreiking van de Awards.
Het congres is mede georganiseerd door het CO2-servicepunt van de provincie Noord-Holland.
Meer informatie over het milieubeleid van stadsdeel Zuidoost
---