TNS NIPO

TNS NIPO-RTL publicaties

30 november 2009

Meerderheid Nederlanders tegen verbod op nieuwe minaretten

Gisteren (29 november 2009) werd de uitslag bekend van een Zwitsers referendum, waarin de meerderheid van de bevolking zich uitsprak tegen de bouw van nieuwe minaretten. Op maandag 30 november heeft TNS NIPO onder bijna 600 personen een telefonische enquête gehouden waarin dezelfde vraag in de Nederlandse situatie aan de orde kwam.

Nederlanders verdeeld; meerderheid tegen verbod op nieuwe minaretten De meerderheid van de Nederlanders heeft vernomen van het Zwitserse referendum (79%). Als er hier in het land ook een dergelijk referendum zou worden gehouden, zou bijn azeventig procent (67%) zijn stem uitbrengen. Hoewel er van grote verdeeldheid sprake is, zou de meerderheid stemmen tegen een verbod op nieuwe minaretten (56%); veertig procent zou vóór een verbod stemmen). Opmerkelijk genoeg zijn PVV'ers niet en masse vóór een verbod op nieuwe minaretten.

Nederlanders vóór vrijheid van godsdienst
Hoewel meer dan de helft van de bevolking zich niet tot een religieuze groepering rekent, is praktisch iedereen (97%) voor volledige vrijheid van godsdienst. Toch heeft men met bepaalde uitingen van de Islam meer moeite dan met bepaalde verschijnselen die met het Christendom samen gaan. Zo accepteert men bijvoorbeeld klokkengebeier tot oproep voor de kerkgang veel meer dan de islamitische gebedsoproep (89% versus 58%).

In ons land hebben we geen traditie op het gebied van referenda. Niet verrassend dan ook, dat de meerderheid van de Nederlanders ook geen behoefte heeft aan een dergelijk referendum: nog geen vier op de tien Nederlanders (38%) zouden de vraag over het mogen bouwen van nieuwe minaretten aan het volk willen voorleggen. Ter vergelijking: als het referendum zou gaan over het gebeier van kerkklokken, zou ruim twintig procent (22%) dit aan de bevolking willen voorleggen.

C6955 | TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 30 november 2009. Hierbij werden bijna 600 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).