Nederlandse Taalunie

Stijn Devillé wint Taalunie Toneelschrijfprijs

Antwerpen, 30 november 2009

'Het is noodzakelijk theater dat ons geïmponeerd en geraakt heeft.'

De Vlaamse auteur en regisseur Stijn Devillé kreeg afgelopen maandag in Antwerpen de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009 voor zijn stuk Hitler is dood. Aan de prijs is een geldbedrag van EUR 10.000 verbonden. `Een taal is geen volwaardige taal als er geen theaterteksten in zijn en worden geschreven' zei algemeen secretaris van de Taalunie, Linde van den Bosch bij deze gelegenheid.
Hitler is dood is een productie van het muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding en theatergezelschap 't Arsenaal. Het stuk speelt zich af tijdens het proces van Neurenberg in 1945-1946, waar een twintigtal kopstukken van het naziregime door een internationaal hof berecht werd. Door dit proces heen weeft de auteur ontmoetingen tussen de overwinnaars, een treurigstemmende amoureuze affaire tussen de aanklager en een journaliste en confrontaties tussen de beklaagden, waaronder Hermann Goering en Albert Speer. De jury merkt op: 'Het is knap hoe Stijn Devillé op basis van intensief bronnenonderzoek een helder en toegankelijk stuk heeft weten te schrijven, dat historisch inzicht geeft in een van de belangrijkste processen van de 20ste eeuw en vraagtekens zet bij het zwart-witdenken in winnaars en verliezers, goeden en slechten, bokken en schapen. Het is noodzakelijk theater dat ons geïmponeerd en geraakt heeft.'

De andere genomineerden voor de prijs waren Peter De Graef met Zoals de dingen gaan... en Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels met The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-ups of Alabama.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestond uit dramaturg en redacteur Cecile Brommer, actrice Chris Thys en regisseur Erik Whien.

Voor het eerst lazen ook studenten van drie theateropleidingen (Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) de genomineerde teksten. Zij verkozen The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-ups of Alabama.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseerde de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland en de Stad Antwerpen.

---

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

Het reglement van de Toneelschrijfprijs, een lijst met vorige winnaars en alle voorgaande juryrapporten zijn te vinden op www.taalunieversum.org/literatuur/taalunie_toneelschrijfprijs. Voor meer informatie en het volledige juryrapport kunt u contact opnemen met Liesbet Vannyvel info@taalunie.org, telefoon + 31 70 346 95 48.