Rijksvoorlichtingsdienst

Van Chatham tot Afghanistan: cultuur, tradities en geschiedenis van het Korps Mariniers verenigd in muziek en film

De zeesoldaten van de luitenant-admiraal Michiel Adriaansz de Ruyter vieren op 10 december 2009 hun 344-jarig bestaan. Ter gelegenheid van de verjaardag van het Korps Mariniers vinden de traditionele Korpsconcerten plaats op 2 en 3 december in de Doelen te Rotterdam. De concerten worden verzorgd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine, samen met de Tamboers en Pijpers en met medewerking van het koor Concertante, de Westlandse Koorvereniging Musica en de zangeres Merietza Haakmat. De muzikale leiding is dit jaar voor het eerst in handen van majoor der marinierskapel Harmen Cnossen.

Tijdens het concert op 3 december, vindt na de pauze een korte officiële presentatie van de dvd-box 'De Mariniers, een wereldkorps' plaats. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is verantwoordelijk voor de productie, die samen met Tijdsbeeld Media tot stand gebracht is. De productie brengt door middel van een aangrijpende historische documentaire en een keur aan specials alle aspecten van het verleden van het Korps Mariniers tot leven. Hierbij komen, naast een grote hoeveelheid historisch beeldmateriaal, ook de mensen zèlf uitgebreid aan het woord.

De directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, drs. Piet Kamphuis, reikt het eerste exemplaar uit aan de Commandant van het Korps Mariniers, brigade-generaal der mariniers Rob Verkerk. Generaal Verkerk reikt vervolgens een exemplaar uit aan de Commandant Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk.

Omdat de Marinierskapel der Koninklijke Marine een belangrijke bijdrage levert aan het in stand houden van onze tradities en bovendien voor de muzikale omlijsting van de dvd-productie heeft gezorgd, is het Korpsconcert gekozen om deze documentaire officieel te presenteren. De Marinierskapel hervat haar concert na de korte presentatie.

Informatie over de kaartverkoop kunt u terug vinden op www.dedoelen.nl of via tel.nr. 010-2171717.