Ingezonden persbericht


"Commotie rond minaretverbod"?

In diverse media werd vandaag bericht over het minaretverbod dat in Zwitserland als uitkomst van een referendum was gekomen. Er waren vele reacties te horen, te zien, te lezen uit Zwitserland en andere Europese landen. Echter, de grote vraag blijft: hoe zit het in Nederland?

Ik kan mij voorstellen dat u vandaag en de komende dagen behoefte heeft aan meer informatie over Moskeeën in Nederland. Graag wijs ik u op de website www.moskeewijzer.nl Hier vindt u een overzicht van alle +400 Moskeeën in Nederland, per provincie of stad via GoogleMaps gemakkelijk terug. Ook kunt u van vele Moskeeën een foto bekijken, de aanwezigheid van faciliteiten voor mannen én vrouwen terugvinden, maar ook heeft u direct alle contactgegevens die u voor uw werkzaamheden mogelijk nodig heeft. Nagenoeg alle locaties heb ik fysiek bezocht; u kunt dus vertrouwen op de juistheid van deze data.

Het exacte aantal Moskeeën met minaret in Nederland kan ik u helaas niet melden; wel kan ik u vertellen dat naar mijn schatting het aantal Moskeeën in Nederland met een minaret tussen de 75 en de 100 zal liggen.

Echter, er is een grote verscheidenheid aan de wijze waarop minaretten in Nederland worden gemaakt. Zo zijn er Moskeeën waarbij een grote minaret is gebouwd, zoals bijvoorbeeld de S.I.C.V. in Venray (1) en de al Fath Moskee in Amersfoort (2). De meeste Moskeeën hebben overigens, als ze al een minaret hebben, een kleiner model, zoals in de vierkante Spaans-Moorse stijl in Woerden (3) of de Ottomaanse stijl in Zeist (4). In een enkel geval is het zelfs een héél klein model van +/- 1,5 meter, zoals bij de Isra Camii in Dongen (5). De grootste "minaret" is wellicht van de Ulu Camii in Oss (8), een Moskee die rond de oude watertoren is gemaakt.

Overigens zijn in Nederland ook Moskeeën gevestigd in oude kerken (zonder minaret maar met kerktorens dus) zoals bijvoorbeeld de Merkez Moskee in Rotterdam (6) of de Selimiye Moskee in Veghel (7).

Hopelijk ondersteunen deze gegevens u in uw werkzaamheden als journalist / redacteur. Indien u meer informatie nodig heeft, schroom niet om contact op te nemen. Wij ondersteunen u graag met extra informatie of antwoorden op concrete vragen.