Nederland koploper in betrouwbare energiemetingen

01/12/2009 09:35

VSL

VSL, het nationale metrologisch instituut van Nederland, heeft in het European Metrology Research Programme (EMRP) aangetoond tot de absolute top op meetgebied te behoren. In de eerste ronde van het EMRP (totale omvang 400 MEuro) was het centrale thema 'Energie', met bijzondere aandacht voor duurzaamheid en strategische beschikbaarheid daarvan. VSL is in deze eerste ronde dominant aanwezig en gaat een sterke bijdrage leveren aan het ontwikkelen van nieuwe methoden die betrouwbare energiemetingen borgen.

De Research Council van de Europese Commissie zal naar verwachting binnen enkele weken formeel besluiten in totaal negen megaprojecten van internationale consortia goed te keuren. VSL is bij zeven van deze negen consortia actief betrokken en coördineert zelfs drie ervan. De onder VSL-leiderschap opgestelde onderzoeksvoorstellen eindigden alle drie binnen de top 5 van de vele ingediende proposals. Dit onderstreept zowel de hoogwaardige kennis als de toepassings- en marktgerichtheid van VSL, en de leidende positie van Nederland hierin.

Meten als basis voor besparen

Om de klimaatdoelstellingen te behalen dienen alternatieve energiebronnen aangewend of energiebesparende middelen ingevoerd te worden. Veelal speelt meetproblematiek hierin een cruciale rol.

Zo wordt met de opkomst van de zogenaamde smart-grids (waarin windmolenparken, zonnecellen of - in de toekomst - uw elektrische auto op grote schaal energie terugleveren aan het hoogspanningsnet) de elektrische infrastructuur totaal anders belast dan voorheen. Dit levert niet alleen mogelijke problemen op voor de afrekening, maar ook voor de stabiliteit van het net. Het door VSL voorgestelde onderzoek helpt onder meer toekomstige black-outs te voorkomen en draagt derhalve bij aan de implementatie en acceptatie van alternatieve bronnen.

Een ander voorbeeld betreft LNG (Liquified Natural Gas). LNG is niet alleen een relatief schonere energiebron, het maakt het voor Europa tevens mogelijk om minder afhankelijk te worden van gasleveranties via pijpleidingen. LNG is namelijk zo koud (-162 graden Celsius) dat het vloeibaar is en dus economisch rendabel per boot vervoerd kan worden. Gezien de extreme koude is het echter een flinke uitdaging om nauwkeurige debietmetingen te verrichten, hetgeen uiteraard wel vereist is voor een goede afrekening. Om dit probleem te overkomen zal VSL de eerste wereldwijde meetstandaard voor betrouwbare LNG metingen ontwikkelen.

Een derde project dat VSL coördineert richt zich op Solid State Lighting, bij het grote publiek beter bekend als de LED-lampen. Deze lampen hebben geheel andere eigenschappen dan ouderwetse (gloei)lampen. Voor een brede acceptatie van deze nieuwe vorm van verlichting is het essentieel dat voor producteigenschappen zoals kleur en energiezuinigheid eenduidige en betrouwbare informatie beschikbaar is. Hiertoe ontwikkelt VSL de meettechnische basis voor de verlichting van de 21e eeuw.

Een goed begin

De projecten op het gebied van Energie zullen voorjaar 2010 al van start gaan. In diezelfde periode zal de inschrijving voor de volgende twee EMRP rondes open gaan; dit maal voor de thema's Milieu en Industrie. Ook hierin zal VSL wederom zeer actief zijn en hoogwaardige kennis op voor Nederland strategische en relevante gebieden inbrengen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vsl.nl