Gemeente Breda

Landschapsbeheer door agrariërs in buitengebied Breda

Afgelopen vrijdagmiddag hebben de eerste drie agrariërs uit het buitengebied van Breda, onder toeziend oog van wethouder voor Natuur- en Landschapsontwikkeling Janus Oomen, hun handtekening gezet onder het contract voor Agrarisch Landschapsbeheer. Hiermee verplichten zij zich om het landschap rond hun perceel te onderhouden en te verfraaien.

De agrariërs zetten het geld in om onderhoud te plegen aan knotwilgen en andere bomen langs wegen. Ook gaan zij houtsingels herstellen, randen langs akkers bloemrijker maken en nieuwe poelen aanleggen.

Wethouder Oomen: âWij hebben allemaal baat bij een fraaier buitengebied. Het gaat immers om de entree van onze gemeente. Tegelijkertijd biedt deze regeling specifieke, recreatieve kansen. Fietsers en wandelaars zullen een aantrekkelijk buitengebied beter weten te vinden.â

De regeling Agrarisch Landschapsbeheer is vorig jaar in het leven geroepen om agrariërs die zich willen inzetten voor het buitengebied financieel te ondersteunen. Breda stelt gedurende vier jaar ⬠20.000 per jaar beschikbaar voor beheer van het landschap door boeren, tuinders en particuliere grondeigenaren. De provincie Noord-Brabant heeft dit bedrag verdubbeld tot ⬠40.000 per jaar.

Breda, 1 december 2009