Gemeente Almere

Winnaars presenteren ideeën voor 277 nieuwe woningen


01-12-2009

Projectontwikkelaars Homeruskwartier Oost In februari van dit jaar zijn projectontwikkelaars via een openbare competitie opgeroepen om hun ideeën in te sturen voor vijf verschillende bouwvelden in Homeruskwartier Oost. In het plan moesten zij aangeven hoe de bewoners
- als medeopdrachtgevers - intensief bij de ontwikkeling van hun eigen woning en wijk worden betrokken.

De inzendingen zijn beoordeeld door een onafhankelijke commissie onder leiding van Sybilla Dekker, oud-minister van VROM. De commissie selecteerde drie partijen, die de ideeën in de nu volgende fase uitwerken tot een concreet plan: Heutink met `Mijn eigen woonidee', Witkamp met `De Onderlinghe' en Stadgenoot en Ballast Nedam met `Goede Buren'. In totaal gaat het om 277 nieuwe woningen. Op maandag 30 november presenteerden de partijen hun plannen, en gaven aan hoe zij de toekomstige bewoners bij de ontwikkeling betrekken.

Verantwoordelijk wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening en Wonen) ziet - ondanks de kredietcrisis - goede kansen voor het medeopdrachtgeverschap: "De crisis heeft ook een positieve kant. Het gaat in deze tijd niet zozeer om het aanbod, maar om de individuele vraag van de koper. In het Homeruskwartier wordt de kwaliteitsvraag van de koper centraal gesteld. Woningbouw komt zo heel dicht bij de mensen te staan, en zo hoort het ook. Mensen maken immers de stad."

Karin Laglas, lid van de selectiecommissie, is zeer te spreken over de drie winnende inzendingen: "Het zijn stuk voor stuk gedegen visies met interessante elementen erin. Het is goed om te zien dat de ontwikkelende partijen bij het opstellen van hun stedenbouwkundige plannen al uitgebreid gebruik hebben gemaakt van potentiële medeopdrachtgevers."

Plan Heutink: Mijn Eigen Woonidee
De visie `Mijn Eigen Woonidee' is tot stand gekomen na een `wooninfodag' en een workshop met potentiële medeopdrachtgevers.

Er worden drie woonsferen gecreëerd: formeel en statig langs de singel; groen en vrij langs de lijnen; intiem en diffuus in het middengebied. De structuur van de wijk en de inrichtingsprincipes liggen vast. De medeopdrachtgevers hebben invloed op de afmeting en ligging van de kavels en de positie van de woning op de kavel. Zij kunnen als groep hun wensen kenbaar maken ten aanzien van de keus van gewassen en bomen in de woonomgeving.

Plan Witkamp: De Onderlinghe
Witkamp heeft voor het opstellen van `De Onderlinghe' een representatieve klankbordgroep van toekomstige bewoners samengesteld. In twee bijeenkomsten heeft deze groep de strategie, het proces en het plan getoetst.

In het stedenbouwkundig plan wordt door middel van drie hoven een verbinding gemaakt tussen het bos en de singel aan weerszijden van bouwveld. Elk hof krijgt een eigen karakter. Medeopdrachtgevers beginnen met de keuze van een kavel, een bijbehorend woningtype en een specifieke mate van opdrachtgeverschap. Elke medeopdrachtgever kiest zijn architect uit de vijf architecten. Medeopdrachtgevers worden in workshops en via internet betrokken bij de inrichting van het openbaar gebied en kunnen in een stemmingsronde het definitieve plan bepalen.

Plan Goede Stede en Ballast Nedam: Goede Buren
Goede Stede en Ballast Nedam willen een buurt ontwikkelen waarin mensen meer dan gemiddeld samen doen en waar het principe van burenhulp centraal staat. En buurt die ook een goede plek is voor mensen met een beperking.

De buurt is opgebouwd uit vier hofjes die verbonden zijn met een centrale open ruimte. Het medeopdrachtgeverschap krijgt vorm in vier stappen: het zoeken en vinden van toekomstige bewoners en professionele partners; het verbinden van wensen en ideeën over de opzet van de buurt; het maken van afspraken over de uitwerking van de openbare ruimte en van de individuele woningen; en het waarmaken en bouwen van de wijk. De eerste twee stappen zijn inmiddels al doorlopen.

Context
De competitie in Homeruskwartier Oost maakt deel uit van het grootschalige en unieke woningbouwprogramma `IkbouwmijnhuisinAlmere'. Alle 3000 woningen in het Homeruskwartier - in het nieuwe stadsdeel Almere Poort - worden door de bewoners zélf ontwikkeld en gebouwd. Een deel van de woningen wordt in medeopdrachtgeverschap gerealiseerd. Dit betekent dat de toekomstige bewoners een grote stem hebben in de vormgeving van hun woning, maar dat een corporatie of ontwikkelaar zorg draagt voor de daadwerkelijke ontwikkeling. Ook voor Homeruskwartier West is een competitie georganiseerd; inmiddels is de bouw van een aantal projecten hier gestart.