CNV Onderwijs


1 december 2009

Meerjarenformatiebeleid in het po en vo

Categorie: Nieuws medezeggenschap

De werkgever stelt het meerjarenformatiebeleid voor tenminste vier jaar vast. Eenmaal per jaar vertaalt dat meerjarenformatiebeleid zich in het jaarlijks bestuursformatieplan.

Het bestuursformatieplan is dus niets anders dan de praktische uitwerking van het beleid dat eerder is goedgekeurd door de gmr.

In het meerjarenformatiebeleid is opgenomen welke functies in kwaliteit en in kwantiteit het bevoegd gezag de komende vier jaar wil realiseren. Dat is zeker de komende tijd erg spannend, omdat ook de verplichte functies uit de functiemix opgenomen moeten worden. Tot 2014 moet ieder jaar een bepaald percentage collega's in een hogere schaal gezet worden. De exacte percentages vindt u in de betreffende CAO.
Nu leidt het opschrijven van de percentages in het bestuursformatieplan natuurlijk niet automatisch tot een goede invoering van de functiemix. Daarvoor moet het bevoegd gezag een invoeringstraject ontwikkelen en een invoerdatum vaststellen. Uiteraard behoort daar de instemming van de personeelsgeleding van de (g)mr bij.
Als eerste wordt op bestuursniveau het geheel van functies "naar aard en niveau" besproken. Dit uiteraard in samenhang met het meerjarenformatiebeleid. Op schoolniveau wordt het functieboek in samenhang met het schoolformatieplan besproken. Het meerjarenbeleid van de school is meestal vastgelegd in het Schoolplan.

Bij het invoeringsplan komen zeker de volgende punten aan de orde:
- wat is het strategisch beleid van het bevoegd gezag en wat zijn de doelstellingen van de school;

- welke functies zijn nodig om deze doelstellingen te behalen;
- welke functies naar aard en niveau zijn verplicht vanuit de functiemix;

- gebruiken we voorbeeldfuncties of worden er eigen functies ontwikkeld;

- zo ja, welke competenties zijn dan van belang;
- welke criteria worden daarbij gehanteerd;
- wie zit er in de sollicitatiecommissie;

- is er een mogelijkheid voor personeel om bij te scholen;
- zijn daar dan ook faciliteiten voor;

- komt er een interne bezwarencommissie?

Kortom: werk aan de winkel voor uw bevoegd gezag en voor de medezeggenschapsraden.