Politie Zaanstreek-waterland

Declaraties korpsleiding

Reactie van de korpschef

Zaanstreek-Waterland, 01-12-2009 o Afgelopen zaterdagavond had het RTL Nieuws in de televisie-uitzending van 19.30 uur een item over declaratiegedrag van korpschefs en hun plaatsvervangers. In het item werd ook de korpschef van Zaanstreek-Waterland, Gerard Huijser van Reenen, genoemd. Het ging onder andere over het declareren van whiskey en sigaretten.

Voor een dienstreis naar Suriname heeft de korpschef op Schiphol whiskey en sigaretten gekocht. De whiskey was een relatiegeschenk voor een collega van het Surinaamse korps. De sigaretten waren voor eigen gebruik, betaald met de korps-creditcard en onlangs terugbetaald aan het korps. Gerard Huijser van Reenen: Ik had de sigaretten beter gelijk privé kunnen betalen.

Op de website van RTL Nieuws, waar in de uitzending naar verwezen werd, wordt gedetailleerd ingegaan op de declaraties van onze korpschef en plaatsvervangend korpschef. Zo staat te lezen dat de korpschef bovenop zijn representatietoelage nog een ander bedrag aan representatiekosten declareert. De representatietoelage is bedoeld voor kleine uitgaven als wat te eten en te drinken onderweg, stomen van dienstkleding, of parkeergeld. Deze toelage is niet bedoeld voor extra (en grotere) kosten als zakenlunches en -diners. Het bedrag dat ik extra gedeclareerd heb betreffen dit soort uitgaven en deze declaraties zijn dus toegestaan.

Verder staat er dat plaatsvervangend korpschef Joop de Schepper een rijvaardigheidstraining heeft gedeclareerd. Deze informatie klopt niet: de kosten die op zijn naam staan betreffen de huur van het circuit in Lelystad, waar het korps Zaanstreek-Waterland op verzoek van een aantal buurkorpsen een presentatie en demonstratie heeft gegeven van de rijvaardigheidstrainingen zoals ons korps die al jaren aan onze mensen geeft.

Bovenstaande punten zijn overigens eerder al aan RTL Nieuws toegelicht, maar RTL heeft deze toelichting slechts voor een klein deel meegenomen in hun berichtgeving.