Gemeente Onderbanken


WOZ waarde 2010 en de kredietcrisis

Sinds enkele maanden verschijnen er regelmatig berichten in de media over de economische crisis en de waardedaling van woningen. Gezien deze ontwikkelingen bent u vast benieuwd wat dit voor uw aanslag gemeentelijke belastingen betekent. Deze aanslag zult u begin 2010 ontvangen.

De kredietcrisis heeft op dit moment een duidelijke invloed op de woningmarkt, maar dat heeft in 2010 waarschijnlijk nog geen lagere WOZ-waarde van uw woning tot gevolg. Dit omdat de WOZ-waarde altijd minimaal één jaar achterloopt op de marktwaarde van woningen. Dat betekent dat de verkoopwaarde van uw woning komend jaar lager kan zijn dan de toegekende WOZ-waarde.

Â

De WOZ-waarde 2010 wordt namelijk berekend op basis van verkoopprijzen per 1 januari 2009. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de feitelijke toestand van de woning per 1 januari 2010, zoals bijvoorbeeld een nieuwe aanbouw.
De verkoopcijfers van woningen laten in 2008 en het eerste kwartaal van 2009 nog een lichte stijging zien. Pas vanaf het tweede kwartaal is er sprake van dalende verkoopprijzen. Als deze trend doorzet, zal dit blijken uit een lagere WOZ-waarde voor 2011. Dan geldt namelijk als peildatum 1 januari 2010.

Â

Wat is de WOZ ook alweer?
De Wet waardering onroerende zaken (afgekort Wet WOZ) regelt de waardering van alle onroerende zaken in Nederland. Voor de gemeente is de WOZ belangrijk om de hoogte van de gemeentelijke belastingen te bepalen. De uitvoering van de WOZ wordt voor de gemeente Onderbanken verzorgd door de Gemeenschappelijke Belasting- en RegistratieDienst (GBRD). Als u vragen heeft dan kunt u terecht op de website van de GBRD www.gbrd.nl of is de GBRD telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-16.00 via telefoonnummer 045-5695600.