Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid



01 dec 2009

Samenwerken aan veilig openbaar vervoer in Almere

Burgemeester Annemarie Jorritsma ondertekende vorige week samen met de betrokken partijen het veiligheidsarrangement voor openbaar vervoer in Almere. Het doel van dit arrangement is het verlagen van het aantal incidenten, het verhogen van de veiligheidsbeleving van de medewerkers en het verbeteren van het veiligheidsniveau voor de reiziger.

Maatregelen
In het Veiligheidsarrangement worden tal van maatregelen beschreven, waarbij vermeld staat wat de actie, frequentie en actiehouder is. Enkele voorbeelden van maatregelen uit het veiligheidsarrangement: controle op perrons, mobiele camera's, verbaliseren personen op/rond rails, ophangen spiegels onoverzichtelijke plekken en controle jeugd.

Achtergrond
Begin 2009 deden zich enkele ernstige incidenten voor op het station Almere Centrum en in de bussen van Connexxion. Dit had tot gevolg dat de verschillende partijen weer beter met elkaar gingen samenwerken om dergelijke incidenten te voorkomen. Deze samenwerking wordt met het arrangement verder bekrachtigd. De afspraken die de partijen hebben gemaakt, zijn gericht op de inspanningen die ze leveren voor het bereiken van verschillende doelen. Tevens zijn er afspraken gemaakt over meetbare resultaten. Er is een overlegstructuur ontworpen om de uitvoering te bewaken en te zorgen dat de partijen met elkaar in gesprek blijven

Partners
Het arrangement is een samenwerking tussen de gemeente, de politie, de Spoorwegpolitie, het Openbaar Ministerie, NS en Connexxion.