Ministerie van Financiën

Betreft BJZ09-665 Kamervragen Nevenfunctie Wellink

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op vragen van het lid Vos (PvdA) over het publieke CV van de president van De Nederlandsche Bank, nr. 2009Z20986, ingezonden 10 november 2009.

Hoogachtend,
De minister van Financiën,

Wouter Bos

2009Z20986

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de minister van Financiën over het publieke cv van de president van De Nederlandsche Bank. (Ingezonden 10 november 2009)


1
Kent u het bericht dat de president van De Nederlandsche Bank (DNB) niet al zijn nevenfuncties vermeldt op zijn publieke curriculum vitae (cv) op de site van DNB? 1)

Ja.


2
Wat is de reden dat de heer Wellink niet al zijn lidmaatschappen en nevenfuncties op zijn openbare cv vermeldt?

Op de site van DNB is een beschrijving opgenomen van de leden van de directie van DNB, inclusief een overzicht van hun relevante nevenactiviteiten. Met dit overzicht is echter geen uitputtend openbaar CV beoogd. DNB heeft mij laten weten dat zij op korte termijn wel een volledig CV van alle directieleden zal plaatsen op haar site. Het volledige cv was en is overigens direct op verzoek verkrijgbaar, zodat een ieder kennis kan nemen van alle nevenfuncties van betrokkene.


3
Was u bekend met alle nevenfuncties en lidmaatschappen toen de heer Wellink aantrad als president van De Nederlandsche Bank, of heeft de heer Wellink uw ambtsvoorganger ervan op de hoogte gesteld?

Nee, niet alle nevenactiviteiten van betrokkene waren mij bekend. (Beoogde) nevenfuncties van directieleden van DNB hoeven niet gemeld te worden aan de Minister van Financiën. Voor de volledigheid laat ik u weten dat de toetsing van (beoogde) nevenfuncties van directieleden van DNB een taak is van de gemeenschappelijke vergadering van de directie en de raad van commissarissen die buiten de aanwezigheid van de betrokken functionaris beslist of sprake is van een onverenigbare functie of werkzaamheid. Ik baseer me hierbij op de interne regelingen die onder andere met het oog hierop zijn vastgesteld en kunnen worden ingezien op de website van DNB (de statuten van DNB, het DNB reglement van orde en de DNB regeling inzake onverenigbare functies).


4
Staat het lidmaatschap van bijvoorbeeld de denktank `The Trilateral Commission' in de weg aan een onafhankelijke uitoefening van de toezichtstaken van de heer Wellink?
De onafhankelijke taakuitoefening is naar mijn mening niet in het geding. The Trilateral Commission is een niet-gouvernementele denktank zonder bevoegdheden die bestaat uit vertegenwoordigers uit kunst, cultuur, wetenschap en bedrijfsleven uit Azië, Europa en Noord-Amerika. Overigens is iedere vorm van (potentiële) belangenverstrengeling voor leden van de directie van DNB op grond van interne regelingen verboden. Deze regelingen zijn in te zien op de website van DNB.


5
Deelt u de mening dat het complete cv van de president en de directieleden van De Nederlandsche Bank, inclusief alle nevenfuncties en lidmaatschappen openbaar en toegankelijk op de website van DNB moet zijn, om elke schijn van belangenverstrengeling of afhankelijkheid te voorkomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer kunnen die cv's worden bekeken op de website van DNB?

Ik verwijs naar mijn antwoord onder 2.


1) W. Middelkoop (2009), Overleef de Kredietcrisis, (hoofdstuk 59), Amsterdam: Uitgeverij Nieuw Amsterdam