Gemeente Bodegraven


Praktijkdag autorijden Bodegraven spannend en leerzaam

Afgelopen zaterdag 28 november 2009 hebben 34 jonge autorijders in de gemeente Bodegraven meegedaan aan een praktische, leerzame en leuke praktijkdag autorijden.

De voorwaarde voor deelname was dat de jonge autorijders tussen de drie maanden en twee jaar geleden hun rijbewijs hebben gehaald en sindsdien al zelfstandig rijervaring hebben opgedaan.

De gemeente Bodegraven organiseerde de dag in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) en autodealer Bruijnen. Een vertegenwoordiger van Auto Bruijnen opende de praktijkdag en wethouder Goudbeek van Verkeer hield een openingswoord namens de gemeente. Vervolgens ging de wethouder de baan op voor de `openingsrit'. In de stromende regen moest de wethouder een noodstop maken en hij vond dat zelf ook nog leerzaam.

Alle jonge autorijders ervaren die dag dat de oefeningen best pittig zijn. Bij 40 km per uur een

noodstop maken vraagt toch een langere remweg dan veel van de deelnemers denken, zelfs met ABS. De jonge autorijders maakten ook nog een praktijkrit door de omgeving waarbij zij zelf de route konden bepalen. Er stond ook een groepsdiscussie over alcohol en drugs in het verkeer op het programma en hierin blijkt dat het onderwerp sterk leeft onder de jonge autorijders. Aan het einde van de dag ontvingen alle deelnemers een certificaat voor hun deelname.

Zowel de organisatie als de deelnemers zijn enthousiast over de formule van de praktijkdag en

waarschijnlijk wordt de pilot uitgebreid naar andere gemeente in Zuid Holland.