NMBS

Nieuw fietspunt in station Brussel-Luxemburg


01/12/2009

Op 1 december werd het fietspunt in het station Brussel-Luxemburg officieel geopend. Het is daarmee het dertigste fietspunt in België dat haar deuren opent. Aan een fietspunt kunnen mensen hun fiets onder toezicht stallen of laten herstellen. In sommige fietspunten is er ook fietsverhuur. De uitbating van het fietspunt in Brussel-Luxemburg is in handen van Cyclo vzw, die ook al de fietspunten van Brussel-Noord en Brussel-Centraal beheert.

Om het onthaal in de fiets- en bromfietsparkings in en rond stations te verbeteren, besteedt de NMBS-Holding bepaalde taken uit aan sociale economie-organisaties die een fietspunt uitbaten. Het project kreeg van bij de start de steun van de federale en gewestelijke overheden. Sinds begin 2007 gingen er al 30 fietspunten van start. In 2010 staan er nog 11 op stapel, waaronder de eerste vier in Wallonië.

Het nieuwe fietspunt Brussel-Luxemburg is het derde fietspunt in Brussel dat door de vzw Cyclo wordt uitgebaat. De medewerkers van het fietspunt controleren of de fietsen rond het station correct gestald zijn en grijpen in als het nodig is. Voor de pendelaars vormen ze een aanspreekpunt voor alle vragen en opmerkingen. Het fietspunt biedt tevens fietsherstel volgens het thuiskomprincipe. Voor grote herstellingen wordt doorverwezen naar een fietsenmaker.

Met de uitbaters van de fietspunten wordt een overeenkomst (Service Level Agreement) afgesloten die de gewenste kwaliteitsnormen beschrijft. Zo moeten de uitbaters iedere werkdag een permanentie verzorgen tussen 7 en 19 uur en toezicht houden op de fiets- en bromfietsparkeerplaatsen.

De fietspunten zijn een extra dienstverlening voor de fietsgebruikers. Doelstelling is het stimuleren van het fietsgebruik in combinatie met het openbaar vervoer voor een duurzame mobiliteit.

Een goed fietsbeleid maakt integraal deel uit van een duurzaam mobiliteitsbeleid van de NMBS-Groep. Zo bepaalt het beheerscontract 2008-2012 dat de parkeercapaciteit voor fietsen wordt opgetrokken tot 78.000 plaatsen in alle stations en stopplaatsen samen.

Meer dan ooit wil de NMBS-Holding haar belangrijkste stations een hoofdrol laten spelen in de stedelijke intermodaliteit en er levendige centra van maken waar voetgangers, fietsers, treingebruikers en automobilisten elkaar ontmoeten.