Gemeente Veere


Laatste oproep Gezondheidsenquête GGD Zeeland

Inwoners van de provincie Zeeland ontvangen deze week een tweede oproep om de vragenlijst van de âVolwassenenmonitor 2009â van de GGD Zeeland in te vullen. Hoe meer mensen deelnemen aan het onderzoek, hoe duidelijker de GGD en de 13 gemeenten weten wat zij op het gebied van gezondheid, welzijn en voorzieningen kunnen verbeteren. En dat komt weer ten goede aan de Zeeuwse bevolking.

Deze week krijgen de inwoners een laatste oproep om de gezondheidsenquête in te vullen. De GGD heeft voor de zekerheid een nieuwe vragenlijst toegevoegd. Veel mensen hebben de vragenlijst al ingevuld maar de respons is lager dan vier jaar geleden. Dat is jammer, hoe meer mensen de enquête invullen, hoe zuiverder het beeld immers wordt. Het kost de mensen die een Volwassenenmonitor hebben ontvangen 30 à 45 minuten om de vragenlijst in te vullen.

Persoonlijk gezondheidsadvies
De Volwassenenmonitor kan ook op www.GGDmonitor.nl anoniem ingevuld worden met een inlogcode. Mensen die de vragenlijst digitaal invullen kunnen een advies-op-maat ontvangen om hun leefstijl te verbeteren. Dit gezondheidsadvies is ontwikkeld door de Universiteit Maastricht in samenwerking met enkele GGDâen.

Gezondheidbeleid
De gemeenten zorgen voor een goed lokaal gezondheidsbeleid en een goede uitvoe-ring van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De resultaten van de ge-zondheidsenquête zijn daar een belangrijke basis voor. Denk bijvoorbeeld aan:
⢠Opvoedingsondersteuning
⢠Aanwezigheid van voorzieningen in de buurt
⢠Aanpak van onveilige situaties
⢠Aanpak van geluids- of geurhinder
⢠Ondersteuning van mantelzorgers
⢠Hulp bij eenzaamheid of psychische problemen ⢠Toekennen van vervoersvoorzieningen of woningaanpassingen De gezondheidsenquête geeft een inschatting van de grootte van de groep mensen die ergens behoefte aan heeft en kan aangeven om welke groep het vooral gaat (bij-voorbeeld jonge mannen, arbeidsongeschikten of éénoudergezinnen). Zo kan de ge-meente haar beleid richten op de juiste groep mensen.

Resultaten
De GGD verspreidt begin juli 2010 de resultaten in de vorm van tabellenboeken naar de gemeenten. De gegevens worden toegevoegd aan de website http://www.GGDgezondheidsatlas.nl Ook wordt een bericht geplaatst op de website van de GGD Zeeland: www.ggdzeeland.nl. De gezondheidsenquêtes zijn een belangrijke bron voor het rapport âRegionale Volksgezondheid Toekomst Verkenningenâ van de GGD Zeeland. Dit rapport wordt begin 2012 verspreid naar gemeenten en organisa-ties in de regio.