Gemeente Brummen


Brummen start met scheiden kunststof verpakkingen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 27-11-2009)

Wethouder Aartsen-den Harder is blij dat het scheiden van kunststof verpakkingen in de ge-meente Brummen van start gaat. Bij alle milieustraten staan vanaf 1 december speciale containers voor kunststof verpakkingsmateriaal. Ria Aartsen-den Harder: Ik verwacht dat veel mensen hier gebruik van gaan maken. Het scheiden van kunststof verpakkingen is namelijk beter voor het milieu èn levert financieel voordeel op doordat de grijze container minder vaak aan de weg hoeft..

Gemeenten zijn vanaf 2010 verplicht om het kunststof verpakkingsmateriaal te scheiden.
De inwoners van de gemeente Brummen kunnen vanaf nu bij negen milieustraten terecht: in Brummen, Eerbeek, Empe, Hall, Leuvenheim en Oeken. In de speciale containers kunnen bijvoorbeeld plastic flessen en flesjes, shampoo- en wasmiddelflacons, lege tubes van tandpasta, crèmes en gel, zakken en bakjes van groente, fruit en salade, plastic tassen en boterkuipjes worden gedeponeerd. Afgelopen week ontvingen alle huishoudens een brief met een folder van de gemeente Brummen en Berkel Milieu, waarin precies staat wat men wel en niet kan inleveren en informatie over de recycling.

Nieuw perssysteem
In totaal staan er negen nieuwe containers. Op vijf plekken zijn bovengrondse containers geplaatst. Bij vier druk bezochte milieustraten zijn ondergrondse containers met een innovatief perssysteem geplaatst. Bij deze containers wordt het ingeworpen materiaal door de pers samengedrukt, waardoor de container meer volume kan opslaan. Daardoor zijn de containers minder snel vol en wordt bespaard op de autokilometers van de inzamelwagens.

Afvalvrij
De gemeente Brummen streeft ernaar om in 2030 een optimale scheiding van afval en een minimale hoeveelheid restafval te hebben gerealiseerd. Al het afval wordt dan hergebruikt. Het apart inleveren van kunststof verpakkingen levert een belangrijke bijdrage aan deze doelstelling voor 2030. Doordat er minder restafval overblijft, wordt er minder verbrand en neemt de hoeveelheid CO2-uitstoot af. Bovendien worden van het kunststof weer nieuwe producten gemaakt zoals fleecekleding, tennisballen, mobieltjes en nieuwe verpakkingen zoals flessen en flacons.

Meer informatie
Op www.berkelmilieu.nl en www.afvalvrij.nl staat meer informatie over het scheiden van kunststof verpakkingen. Met vragen kan men ook terecht bij de Afval-Informatie-Lijn van Berkel Milieu, tel. (0575) 545 646.