Rechtbank Leeuwarden


Ontslagen glashandel Balink Heerenveen geweigerd

De kantonrechter heeft op 30 november 2009 het verzoek van glashandel Balink te Heerenveen om de arbeidsovereenkomsten met tien medewerkers te ontbinden, afgewezen.

Balink stelde dat de ontslagen nodig zijn vanwege de economische crisis. De kantonrechter heeft echter geoordeeld dat Balink niet heeft aangetoond dat er bij het bedrijf sprake is van een financiële noodsituatie en ook niet dat er anderszins bedrijfseconomische redenen zijn die het ontslag van tien werknemers kunnen rechtvaardigen.

Dat Balink over 2009 verlies draait, is voor de kantonrechter niet doorslaggevend. 2008 was een goed jaar en de cijfers over 2009 worden vertroebeld door de aanschaf van een dure machine. Er is door Balink verder geen plan van aanpak overgelegd, waarin wordt aangegeven op welke manier het bedrijf de economische omstandigheden het hoofd wil bieden. Hierdoor is onduidelijk hoe de werkgever tot de voorgestelde personeelsreductie met 10 werknemers is gekomen. Een deugdelijke onderbouwing van de prognose 2010-2011 ontbreekt eveneens, waardoor het onduidelijk is waarop de exploitatiebegroting is gebaseerd. Bovendien is gebleken dat op dit moment sprake is van een stijging in het werkaanbod, als gevolg waarvan met drie ploegen wordt gewerkt en er uitzendkrachten zijn aangetrokken.

Een zustermaatschappij van Balink, V&B Shaped Windows te Heerenveen, had ontslag aangevraagd voor zes werknemers. Dat verzoek heeft de kantonrechter ingewilligd, omdat V&B wél aannemelijk heeft gemaakt dat zij in een financiële noodsituatie verkeert, nu de verliezen sinds 2007 zijn opgelopen en V&B een negatief eigen vermogen heeft. Niettemin moet V&B een (beperkte) vergoeding betalen aan de ontslagen werknemers, omdat de kantonrechter het aannemelijk acht dat V&B hiervoor geld kan krijgen van haar moedermaatschappij.

LJ Nummers


BK4843
BK4845 Zie het origineel


Bron: Rechtbank Leeuwarden
Datum actualiteit: 2 december 2009