Rijksvoorlichtingsdienst

Splitsingsplan Delta

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft energiebedrijf Delta een aanwijzing gegeven op het door dit bedrijf ingediende splitsingsplan. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Energiebedrijven moeten op grond van de Wet Onafhankelijk Netbeheer uiterlijk op 1 januari 2011 hun netbedrijven hebben gesplitst van de leverings- en productiebedrijven. Dit moet gebeuren op basis van een splitsingsplan. Splitsingsplannen dienen te worden ingediend bij de Energiekamer van de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa). De NMa stuurt vervolgens haar oordeel naar de minister van Economische Zaken. De minister kan aanwijzingen geven die het bestuur van het energiebedrijf moet opvolgen.

Delta en een afvaardiging van haar aandeelhouders, goed voor ruim 65% van het aandelenbezit, hebben in het overleg met de minister naar aanleiding van het voorgelegde splitsingsplan een aantal aanvullende toezeggingen gedaan. De minister heeft deze toezeggingen betrokken in de aanwijzing op het splitsingsplan. Delta dient de splitsing met inachtneming van de aanwijzing uit te voeren:
* Voorafgaand aan de juridische splitsing zal vanuit het productie- en leveringsbedrijf een kapitaalstorting worden gedaan in het netwerkbedrijf. Ook draagt het productie- en leveringsbedrijf voor een periode van vijf jaar zorg voor een stevig garantievermogen voor het netwerkbedrijf. Daarmee komt de netbeheerder te beschikken over een solvabiliteit die ruim uitgaat boven de minimumeis van 40 procent eigen vermogen. De aandeelhouders zien toe op de totstandkoming en uitvoering van de garantieregeling. De precieze hoogte van het bedrag wordt vanwege bedrijfsvertrouwelijkheid van dit gegeven niet bekend gemaakt.
* De aandeelhouders hebben zich met het splitsingsplan gebonden aan een restrictief dividendbeleid. Om de vermogenspositie van de netbeheerder te versterken, wordt over de jaren 2009 tot en met 2011 geen dividend uitgekeerd en wordt vanaf 2011 voor ten minste vijf jaar 50 procent van de winst ingehouden.

In haar brief aan de Tweede Kamer concludeert minister Van der Hoeven dat het splitsingsplan van Delta met inachtneming van haar aanwijzing voldoet aan de wettelijke eisen. Na de splitsing ontstaan twee gezonde bedrijven. De netbeheerder beschikt over voldoende financiële middelen om haar taken uit te voeren. De gekozen verdeling draagt bij aan een beheerste tariefontwikkeling. De minister geeft aan dat hiermee de beoordeling van het splitsingsplan van Delta naar tevredenheid is afgerond.

Categorieën: Economie

Bron: Ministerie van Economische Zaken