SGP


02 - 12 - 09 | SGP tegen Verburg: meer daden

SGP tegen Verburg: meer daden

Minister Verburg moet meer daadkracht tonen. Dat zei SGP-woordvoerder Van der Vlies bij de behandeling van de Landbouwbegroting in de Tweede Kamer. Op drie punten moet de minister de handen meer uit de mouwen steken: bij de mestbe- en -verwerking, bij de innovatie op het gebied van dierenwelzijn en voor de jonge boeren. In een amendement trekt de SGP één miljoen meer uit om de mestproblemen aan te pakken. Hierbij kunnen "meer vliegen in één klap worden geslagen", zei Van der Vlies: kunstmest wordt vervangen, groene energie kan worden gewonnen, schaars fosfaat wordt gerecycled en de bodemvruchtbaarheid wordt beter.

---

Begroting LNV
2 december 2009
B.J. van der Vlies

Waarde LNV
De agrarische sector straalt veerkracht uit. Gelukkig maar. Boeren hebben te maken met maatschappelijke en politieke druk om te investeren in een duurzame bedrijfsvoering, terwijl meerkosten nauwelijks doorberekend kunnen worden, met vastgelopen Natura-2000 beleid, met een mondiale markt die dwingt tot schaalvergroting, met lage inkomens, met onheuse perceelsregistratie. Ondanks alle zorgen, heeft de sector niet aan kracht ingeboet. Ze verduurzaamt, levert goedkoop en veilig voedsel, beheert ons landschap, levert al met al zoân 10% van het BNP en heeft een internationale uitstraling. Het is deze sector die bij uitstek moet laveren tussen de belangen van economie, ecologie en samenleving en deze belangen moet combineren. Voor de SGP-fractie heeft een minister en ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit daarom duidelijk meerwaarde. Het is een teken aan de wand dat zowel de Partij voor de Dieren als de VVD pleit voor het opheffen van LNV. Ik vrees dat verduurzaming en bedrijfsontwikkeling dan beide in de strijd ten onder zullen gaan. Graag een reactie van de minister.

Mestverwerking
Bedrijfsontwikkeling en verduurzaming moeten samengaan. De bewerking van mest is één van de ontwikkelingen waarbij met het oog op de toekomst meerdere vliegen in één klap geslagen worden. Ik doel hierbij op het vervangen van kunstmest, het opwekken van groene energie, het bevorderen van bodemvruchtbaarheid en recycling van schaars fosfaat. Het belang van het laatste is kracht bijgezet door het dringende advies van de Stuurgroep Technology Assessment inzake de mondiale fosfaatschaarste. Mijn fractie vraagt de minister daarom extra geld uit te trekken voor mestbewerking- en verwerking. We hebben op dit punt ook een amendement ingediend.

Innovatie
Twee jaar geleden is er een breed ondertekende motie van mijn hand aangenomen waarin gevraagd wordt om meer samenhang in het innovatiebeleid. Mijn fractie is niet tevreden over de uitvoering. Onze indruk is dat de minister niet meer gedaan heeft dan het instellen van drie Kenniskamers. Is dat meer dan een halfjaarlijkse praatsessie?
Ik heb ook eens gekeken naar programmaâs en regelingen op het gebied van dierenwelzijn en duurzame stallen. Ik schrok van de opsomming en wil het lijstje daarom graag aan de minister overhandigen. Papier laat zich makkelijk vullen met projecten en ambities. Volgens mij is de samenhang in deze potpourri echter ver te zoeken, terwijl juist op het thema dierenwelzijn een krachtig innovatiebeleid nodig is. Hoe gaat de minister daadwerkelijk zorgen voor de gevraagde en noodzakelijke samenhang?

Jonge boeren
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Ik wil de minister danken voor haar besluit om de maximale investeringssubsidie voor jonge boeren te verhogen. Ik begrijp haar bezwaren tegen koppeling aan de MIA/VAMIL-regeling. Duurzaamheidsinvesteringen maken sowieso een belangrijk deel uit van de investeringsplannen van jonge agrariërs. De minister geeft aan dat door de crisis jonge boeren minder investeren en het budget daarom niet verhoogd hoeft te worden. Dat begrijp ik, maar het tij lijkt weer te gaan keren. Kan de minister klip en klaar toezeggen dat het budget voor 2010 maximaal met één miljoen euro verhoogd zal worden, eventueel met overgebleven budget uit 2009, als blijkt dat het aantal aanvragen het beschikbare budget overstijgt? Ik wacht haar reactie op het amendement van collega Atsma af en overweeg een motie.

Rode diesel
Het kabinet onderzoekt de gelijkstelling van de accijns op blanke en rode diesel, omdat dit vanuit milieuoogpunt voor de hand ligt . Ik vraag de minister hierbij een reëel en landbouwvriendelijk geluid te laten horen. Erkent de minister dat de heffing van accijns ook gegrond is op weggebruik en landbouwvoertuigen relatief minder gebruik maken van de openbare wegen? Erkent de minister dat een verhoging van de belasting op rode diesel met tien cent of meer door de agrarische sector nauwelijks omzeild kan worden? Ik ga er zomaar vanuit dat u niet terugwilt naar het tijdperk van paard en wagen en dat u de voedselproductie op peil wilt houden.

Leefbaarheid platteland
In de beleidsagenda geeft de minister haar legitimatie voor plattelandsbeleid: âhet platteland is als het ware de voortuin van de stad; daar waar stedelingen naartoe kunnen voor recreatie en ontspanning.â Moeten de vele plattelanders het hier mee doen? Laat het PlattelandsParlement het niet horen! Zij hebben recent weer enkele dringende wensen meegegeven, waaronder betere voorwaarden voor lokale initiatieven voor energieopwekking. De minister heeft in Trouw en in de gisteren ontvangen brief een hoopgevend signaal afgegeven . Is de minister bereid terug te komen op haar in de beleidsagenda genoemde legitimatie voor het plattelandsbeleid? Ziet zij met mijn fractie een voortrekkersrol weggelegd voor de agrarische sector? De SGP-fractie hecht hier meer waarde aan dan aan de miljoenen die uitgetrokken worden voor Groen om de Stad en ommetjes op het boerenland. De miljoen euro die voor het laatste éxtra is uitgetrokken, dient daarom ook als dekking voor het eerder genoemde amendement van mijn fractie. Zie toelichting voor de argumentatie .