Maastricht University

Innovatie in dienstverlening op de agenda

Service Science Factory van start

Dienstverlening is een bedrijfstak die in de regio Parkstad sterk vertegenwoordigd is. Wil dat ook in de toekomst zo blijven, dan is investeren in nieuwe vormen van dienstverlening cruciaal. Daarom neemt de Maastricht University School of Business and Economics het initiatief voor de Service Science Factory: een academische werkplaats, waar wetenschappers, studenten en het bedrijfsleven (regionaal tot internationaal) samenwerken aan nieuwe dienstverleningsconcepten. Het doel is binnen een jaar met de eerste concrete resultaten te komen.

Met een goed bezochte kick off-bijeenkomst bij de Ontwikkelingsmaatschappij Parkstad Limburg (OPL) in Heerlen, werd woensdag 2 december het startschot voor de Service Science Factory gegeven. Aanwezig waren onder meer vertegenwoordigers van de Algemene Pensioen Groep (APG), Océ, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Hogeshool Zuyd en RWTH Aken. Prof. dr Jos Lemmink, decaan van de Maastrichtse economiefaculteit en één van de initiatiefnemers, lichtte het belang van participatie in de Service Science Factory door het bedrijfsleven toe. "Dienstverlening, in brede zin, is belangrijk voor de economie van Limburg. Met de Service Science Factory willen we dienstverlening sneller, gemakkelijker en consumentgerichter maken. Investeren is belangrijk om de nieuwste ontwikkelingen te kunnen volgen. Externe partners, van buiten je eigen organisatie, kunnen dat proces versnellen. Hoe meer deelnemers van diverse partijen, hoe beter het resultaat." Voor dat doel worden fysieke locaties opgericht in Maastricht, Heerlen en Venlo.

Wat is dienstverlening?
Dienstverlening is een breed begrip, waaronder zaken vallen als document services en mobiele telefonie tot pensioenproducten en patiëntenlogistiek. Innovatie in dienstverlening kan een geheel nieuw serviceconcept zijn maar ook het verbeteren van de kwaliteit van bestaande dienstverlening en het aanboren van nieuwe markten.

De Service Science Factory mikt op nieuwe dienstverleningsconcepten die deels ook door ondernemers worden opgepakt, om zo nieuwe bedrijvigheid in de regio te creëren. Ook moet het initiatief voorzien in de vraag naar hogeropgeleiden in de dienstensector, door bijvoorbeeld nieuwe opleidingen tot stand te brengen aan de hogescholen en universiteiten in de regio.