Ingezonden persbericht


RASA Maandpersbericht december / januari

Verzenddatum : 08-10-2009 Van : RASA Wereldculturencentrum Adres : Pauwstraat 13A

: 3512 TG Utrecht

Reserveren : 030 - 231.60.40 (woensdag t/m vrijdag15.00 -18.00)

Fotomateriaal, geluidsmateriaal en interviewmogelijkheden op aanvraag

Wo 2 dec
Tony Allen
zinderende AFROBEAT van een levende drumlegende
Do 3 dec
Rumor 59
Festival voor avontuurlijke muziek
Vr 4 dec
BAKO DAGNON
DE ONGEKROONDE KONINGIN VAN DE MANDINGMUZIEK
Do 10 dec
DANCING ON THE EDGE
MET O.A. RIMA KHCHEICH
BAANBREKENDE ARABOJAZZ UIT LIBANON EN NEDERLAND
Vr 11 dec
Wereldmuziekdag
eerste editie van de Nederlandse Wereldmuziekdag
Za 12 dec

DANCING ON THE EDGE

MET O.A. TAHER NAJIB EN RASHA JAHSHAN

Theater en dans uit palestina/israel

Zo 13 dec

DANCING ON THE EDGE

MET O.A. ENSEMBLE NOURREDINE KHOURSHID & DE DRAAIENDE DERWISJEN VAN DAMASCUS

GEWIJD SOEFIRITUEEL UIT DAMASCUS

Vr 22 jan
CHOTA & DIVANA
ONGEBROKEN TRADITIE UIT RAJASTAN
Zo 24 jan
TANGUARDA
TANGO MET INTERNATIONALE ALLURE
Vr 29 jan
ZABIT NABIZADE TRIO
VURIGE MUGHAM UIT AZERBEIDZJAN
Za 30 jan
MAHALA RAI BANDA
ONGEREMDE ZIGEUNERBRASS UIT DE MAHALA'S VAN BOEKAREST

Zo 31 jan

COMPASIÓN + LA PRIMAVERA
DE TOP VAN DE NEDERLANDSE FLAMENCO
december
Mist
Foto-expositie Niels Stomps
januari

Japan Daily Life 1997-2007
Foto-expositie Leo van de Kleij

Tony Allen
zinderende Afrobeat van een levende drumlegende
Woensdag 2 december 2009 | 20:30 | ¤ 19 | korttingspas ¤ 16,15 | RASA-pas of U-pas ¤ 11

Met zijn unieke polyritmiek is Tony Allen een drummer van wereldformaat. Hij is klein van stuk, maar zijn voorkomen staat in sterk contrast met het krachtige, constante en haast hypnotiserende geluid dat hij met zijn drums produceert. Hij geniet al sinds de jaren zeventig een indrukwekkende carrière, die begon in Fela Kuti's band Africa 70. Samen met Kuti wordt Allen gezien als de peetvader van de afrobeat. Op zijn soloalbums die hij daarna uitbracht is de ontwikkeling van zijn eigenzinnige stijl te horen; naast invloeden van traditionele Nigeriaanse ritmes nam hij ook rock, jazz, dub en hiphop op in zijn moderne Afrikaanse stijl. In 2009 kwam 'Secret Agent' uit, een album vol onvervalste afrobeat met artiesten uit Nigeria, Kameroen, Martinique en Frankrijk. Rasa presenteert een voor de echte liefhebbers niet te missen kans om de meester met zijn achtkoppige band live in actie te zien.

RUMOR 59 met o.a. Thomas Truax en Little Women
Festival voor avontuurlijke muziek
Donderdag 3 december 2009 | Drie locaties | ¤ 17,50 / 15

Rumor is een onregelmatig plaatsvindende festivalavond in Utrecht voor avontuurlijke muziek: nieuwe muziek op het grensvlak van pop, jazz en gecomponeerd. De formule voor een Rumoravond bestaat gewoonlijk uit 3 concerten, op 3 verschillende locaties voor 1 entreeprijs. Binnenkort wordt op de website www.rumor.nl meer informatie gegeven over het programma en de locaties van Rumor 59.

BAKO DAGNON
de ONGEKROONDE KONINGIN VAN DE MANDINGMUZIEK
Vrijdag 4 december 2009 | 21:00 | ¤ 16 | koortingspas ¤ 13,60 | RASA-pas of U-pas ¤ 9,60 | Keuzeuzeseries: Afrika en Voix de Femmes

Voor het eerst staat ze op een Nederlands podium, terwijl ze in Mali al zeker drie decennia een begrip is. Via haar grootvader, een griot, kreeg de diva Bako Dagnon al op zeer vroege leeftijd een berg aan muzikale en tekstuele kennis mee die ze later kwistig doorspeelde naar jongere generaties musici, waaronder de onvergetelijke Ali Farka Touré. Haar doorbraak in het Westen liet daarentegen lang op zich wachten. Die kwam pas onlangs met de verschijning van haar zesde cd waarop ze voor het eerst haar muziek uitbreidt met de klankkleur van westerse instrumenten. Bako Dagnon oogt en klinkt als een uiterst sterke en warme persoonlijkheid. Haar stem, een tikkeltje rauw, lokt je binnen in de meanderende patronen van de wiegende Mandingmuziek en laat je vervolgens niet meer los.

Bako Dagnon's warm and powerful voice pulls the audience into the meandering patterns of her music. This is her first European appearance, even though she is a celebrity in her home country Mali.

DANCING ON THE EDGE MET O.A. RIMA KHCHEICH
BAANBREKENDE ARABOJAZZ UIT LIBANON EN NEDERLAND
Donderdag 10 december 2009 | 20:30 | ¤ 17 | kortingspas ¤ 14,45 | RASA-pas of U-pas ¤ 10,20 | | Keuzeseries: Voix de Femmes en Islamitisch Cultuurgebied

Rima Khcheich geldt als een van de grootste Libanese zangtalenten. Ze wordt wel genoemd als opvolgster van Fairuz, haar illustere landgenoot. Met haar heldere stemgeluid maakte Rima grote indruk op de cd Orient Express (2002) van het Yuri Honing Trio. Deze samenwerking mondde uit in een hechte vriendschap en verschillende tournees door Europa en het Midden Oosten. De opvolgers Yalalalli (2006) met bassist Tony Overwater en Falak (2008) met het voltallige Yuri Honing Trio en gitarist Maarten van der Grinten, zijn toonbeelden van deze onderlinge chemie. Klassieke Arabische muziek versmelt moeiteloos met harmonieuze westerse jazz. Vooral de duetten tussen stem en contrabas zijn wonderschoon. Rima Khcheich trad eerder op in RASA in september 2008 en keert nu terug op speciaal verzoek van het festival Dancing on the Edge.

In perfect harmony with her group of jazz musicians, Rima Khcheich explores the territory between her own traditional Arabic background and modern jazz.

WereldMuziekDag

Vrijdag 11 december 2009

Op 11 december a.s. organiseren RASA en Muziek Centrum Nederland de eerste editie van de Nederlandse Wereldmuziekdag in RASA. Doel van de dag is het presenteren en promoten van Nederlandse wereldmuziek aan professionals, programmeurs en journalisten.

's Morgens is er een informatiemarkt waar verschillende wereldmuziekgroepen zich kunnen promoten. In de middag en avond is er een uitgebreid programma met 25 showcases, presentaties, lezingen en gelegenheid tot netwerken. Het avondprogramma is ook toegankelijk voor publiek.

De Nederlandse Wereldmuziekdag wordt georganiseerd door RASA en MCN, met medewerking van het Word Music & Dance Center en het World Music Forum.NL.

Houdt de website van Muziek Centrum Nederland in de gaten voor meer informatie: www.mcn.nl/wereld

DANCING ON THE EDGE MET O.A. TAHER NAJIB EN RASHA JAHSHAN

Theater en dans uit palestina / israel

Zaterdag 12 december 2009 | 19:00 | ¤ 17 | kortingspas ¤ 14,45 | RASA-pas of U-pas ¤ 10,20

19:00 - IN SPITTING DISTANCE

In Spitting Distance is een sterk geladen monoloog van een uur, geschreven en opgevoerd door Taher Najib. Hoofdpersoon is een Palestijns-Israelische man die zijn geliefde in Parijs verlaat om naar Tel Aviv te vliegen. Hij wil niet langer verwijderd zijn van zijn vaderland, bang om de verschrikkingen die zich daar afspelen niet meer te begrijpen. Op het vliegveld van Parijs krijgt de man, die intifada's, bomaanslagen en aanhoudend kolonialisme heeft overleefd, precies twee jaar na de aanslagen op 11 september 2001, te maken met onverholen racisme. Zonder in polemisch gepredik te vervallen brengt Najib een bewogen en prikkelende persoonlijke analyse van het Palestijns-Israelisch conflict.

20:30 - SOUNDS FROM HERE
Theatrale dansvoorstelling over de problemen en het innerlijk conflict van een vrouw in een wereld die gedomineerd wordt door mannelijke normen en waarden. De voorstelling wordt vertolkt door Rasha Jahshan, een Palestijnse danseres en actrice die in Israel woont. Met expressieve dans, een meerlagige soundscape en videobeelden creëert regisseuse en choreografe Dorit Weintal een metafoor voor het wezenlijk vrouwelijke. Taal: Engels/Arabisch. Sounds from Here is geproduceerd door de Masrahid Arabisch festival in het Acco Centre in Israel. Zie ook www.acco-tc.com

DANCING ON THE EDGE MET O.A. ENSEMBLE NOURREDINE KHOURSHID

& DE DRAAIENDE DERWISJEN VAN DAMASCUS

GEWIJD SOEFIRITUEEL UIT DAMASCUS
Zondag 13 december 2009 | 15:00 | ¤ 20 | kortingspas ¤ 17 | RA RASA-pas of U-pas ¤ 12 | Keuzeserie: Islamitisch Cultuurrgebied

In het islamitisch soefisme vervult de Syrische hoofdstad Damascus een belangrijke positie als bedevaartsoord. Al sinds de negende eeuw wemelt het er van de soefibroederschappen, welke door middel van uiteenlopende rituelen de weg naar god bewandelen. Bekend is de Mawlawi-orde, de Syrische pendant van de Turkse Mevlevi-orde, waarin de wijsheid van Jalal ad-din Rumi (1207-1273) de spil is waar de wervelende derwisjen in hun witte gewaden omheen draaien. De uit Damascus afkomstige voorzanger Nourredine Khourshid brengt hier met zijn ensemble een Mawlawi-ritueel van muziek, zang en werveldans. De muziek, leunend op de klassieke tradities van Bagdad, staat garant voor een zinderende intensiteit, waarbij de dans goed gedijt. De voorname zang van Khourshid maakt de ceremonie tot een gewijd ritueel.

Ensemble Nourredine Khourshid performs its songs with the intention of reaching a divine state. The intensity of their music inspires the dance of the dervishes, resulting in a devotional ritual.

CHOTA & DIVANA
ONGEBROKEN TRADITIE UIT RAJASTAN
Vrijdag 22 januari 2010 | 20:30 | ¤ 20 | kortingspas ¤ 17 | RASA-SA-pas of U-pas ¤ 12 | Keuzeseries: Muziek en Dans uit hett Indiase Subcontinent en Islamitisch Cultuurgebied

De noordoostelijke Indiase deelstaat Rajastan is om tal van redenen een goudmijn voor muziekdelvers. De liederen en dansen die er eeuwen geleden ontstonden aan de Maharajahoven klinken nog altijd voort in de opwindende volksmuziek van stad en platteland. Ook geldt Rajastan als bakermat voor de cultuur en muziek van de Roma. Het bewijs hiervoor ligt besloten in de musiceerstijl van het ensemble Chota & Divana, bestaande uit musici uit de ongebroken traditie van het Manghaniyar-gilde. In hun liederen, begeleid door percussie en lokale strijkinstrumenten, smeult de passie van flamencozang, bloeit de lyriek van de Roemeense lautarmuziek en schittert de erudiete stijl van de Indiase ragakunst. Bijzonder is dat ook kinderen deel uitmaken van dit ensemble; jong geleerd is immers oud gedaan.

Ensemble Chota Divana is strongly influenced by Rajasthan's close relationship with Maharajan folk music as well as Romanian, Indian, Spanish and Roma musical traditions.

TANGUARDA
TANGO MET INTERNATIONALE ALLURE
Zondag 24 januari 2010 | 15:00 | ¤¬ 17 | kortingspas ¤ 14,45 | RASA-pas of U-pas ¤ 10,20,20

Dat de tango niet alleen maar bloeit op Argentijnse bodem is zo langzamerhand algemeen bekend. Naast Parijs geldt ook Rotterdam, met de wereldmuziekafdeling van het conservatorium, als een belangrijke ontmoetingsplek voor tangomusici van over de hele wereld. Zo bracht Rotterdam de leden van het nieuwe tangokwartet Tanguarda bij elkaar, bestaande uit de Bulgaarse pianiste Maria Martinova, de Finse bandoneonspeler Ville Hiltula, de Engelse contrabassist Matthew Midgley en de Poolse violist Rafal Zambrzycky-Payne. Het viertal wordt gedreven door eenzelfde passie voor een risicovolle musiceerstijl waarbij fatalisme, speelsheid en raffinement om de voorrang strijden. Dat de musici daarnaast veel ervaring hebben in klassieke muziek en jazz is een zeer welkome bijkomstigheid.

Their love for a risky and playful but refined style of tango combined with a shared background in jazz and classical music inspired four students of the conservatory of Rotterdam to form the quartet of Tanguarda.

ZABIT NABIZADE TRIO
VURIGE MUGHAM UIT AZERBEIDZJAN
Vrijdag 29 januari 2010 | 20:30 | ¤ 17 | kortingspas ¤ 14,45 | RASA-pas of U-pU-pas ¤ 10,20 | Keuzeseries: Modes & Maqams en Islamiitisch Cultuurgebied

'Om mugham te kunnen zingen moet je innerlijk in brand staan', zo luidt het devies van Alim Qasimov, de man die de Azerbeidzjaanse mugham bekend maakte in het Westen. Zonder twijfel staat ook zanger Zabit Nabizade in vuur en vlam voor dit indrukwekkende genre. Met zijn hoge en heldere stem bezingt hij alle facetten van zijn liefde voor het goddelijke, waarbij hij zijn grillige, deels geïmproviseerde melodieën op de voet laat volgen door de kemanche (spijkervedel) en de tar (een tokkelinstrument). De eeuwenoude mugham, een samensmelting van Turkse en Perzische muziek en poëzie, verwierf in 2003 een ereplaats op de UNESCO-lijst voor immaterieel cultureel erfgoed. Dankzij bevlogen pleitbezorgers als het Zabit Nabizade Trio is de traditionele uitvoeringspraktijk van deze brandgevaarlijke muziek voorlopig veiliggesteld.

Zabit Nabizade is one of the few ambassadors of mugham from Azerbaijan. With his bright voice, he expresses his love for the divine, accompanied by his fellow musicians on kemanche and tar.

MAHALA RAI BANDA
ONGEREMDE ZIGEUNERBRASS UIT DE MAHALA'S VAN BOEKAREST

Zaterdag 30 januari 2010 | 21:00 | ¤ 19 | kortingspas ¤ 16,15 |5 | RASA-pas of U-pas ¤ 11,40 | Keuzeseries: Balkan- en ZZigeunermuziek en Urban Music

Twee uurtjes spelen voor een zaal is voor de Mahala Rai Banda een peulenschil. Het echte werk, dat zijn de bruiloften waar drie etmalen achtereen wordt gefeest. In de buitenwijken (mahala's) van Boekarest lopen deze muzikanten dan ook geregeld een enorme slaapschuld op. Het enige wat hen overeind houdt is hun eigen hyperenergieke muziek van schetterend kopergeweld, pompende bassen en rauwe vioolkreten. De wonderlijke combinatie van ongeremdheid en discipline dankt de Mahala Rai Banda aan zijn samenstelling: de groep werd opgericht door violist Aurel Ionita en producer Stéphane Karo die hiervoor romamuzikanten uit de door drugs en bendes geteisterde mahala's koppelden aan romablazers uit het voormalige communistische leger. Het levert onweerstaanbaar swingende marsmuziek op met de 'faux pas' als charmeoffensief.

With Roma musicians on bass, violin and brass instruments, Mahala Rai Banda plays hyperenergetic and irresistible music from the mahalas, the suburbs of Bukarest.

COMPASIÓN + LA PRIMAVERA
DE TOP VAN DE NEDERLANDSE FLAMENCO
Zondag 31 januari 2010 | 15:00 | ¤ 17 | kortingspas ¤ 14,45 | RASA-pas of U-pas ¤ ¤ 10,20 | Keuzeserie: Flamenco

De Nederlandse flamenco bloeit als nooit tevoren, zo blijkt ook uit de nieuwe, veelgeprezen cd van Compasión, een kwintet met zanger Carlos Denia Moreno, gitarist John Filmore, blazers Paul Weiling en Steven Kamperman en percussionist Antal Steixner. Compasión, een samentrekking van het Spaanse 'compàs' (flamencoritmes) en 'pasión', verbindt de diepe flamencotraditie met jazz en improvisatie. Dit pakt soms harmonieus en dan weer heerlijk contrasterend uit. De formatie La Primavera, opgericht door de Utrechtse danseres Mascha Meijman, staat bekend om haar energieke en smaakvolle voorstellingen. De groep bestaat uit artiesten die ruimschoots hun sporen hebben verdiend binnen de (Nederlandse) flamencowereld. In RASA viert La Primavera haar tienjarig bestaan met het programma 'Alegría y Pena', blijdschap en verdriet.

Dutch flamenco ensembles Compasión and La Primavera consist of experienced singers, guitarists, dancers and percussionists, who explore the common ground between traditional and modern flamenco styles.

Mist
Foto-expositie Niels Stomps

1 november t/m 24 december 2009
Niels Stomps (1974) maakt fotografische series over hoe mensen omgaan met grote en kleine veranderingen in hun omgeving. In de serie 'Mist' richt Niels Stomps zich op mensen wiens leven direct beïnvloed wordt door de bouw van de grootste en meest omstreden Hydro-elektrische dam ter wereld, de Three Gorges dam in centraal China, waarbij meer dan 1 miljoen mensen zijn gerepatrieerd. Bewoners in dit gebied zijn gedwongen om van dorpelingen stadsmensen te worden. Niels Stomps laat zien hoe die stedelijke veranderingen zich manifesteren in de bewoners zelf. Twee thema's zijn prominent aanwezig in het werk van Niels Stomps: aan de ene kant de invloed van de sociologische aspecten die zo groot en prominent aanwezig zijn dat men geen andere keuze heeft dan zich aan te passen, en aan de andere kant de frictie tussen de modernisering van een landschap en de emotionele band met het verleden en het voormalige leefgebied. Niels Stomps ontving in 2009 de Kees Scherer Award voor zijn boek 'Mist' dat o.a het fotowerk van de expositie bevat.

Japan Daily Life 1997-2007

Foto-expositie Leo van de Kleij

6 januari t/m 28 februari 2010
Als professioneel fotograaf is Leo van der Kleij vooral geïnteresseerd in mensen en hun dagelijkse doen en laten.

De expositie Japan Daily Life 1997-2007 toont beelden uit twee fotoseries. Allereerst is er een reeks foto's te zien, gemaakt met een digitale kleinbeeldcamera tijdens diverse projecten en reizen in Japan. De nadruk ligt op snapshots van het leven in de (groot)stedelijke agglomeratie, met belangstelling voor het alledaagse naast de meer traditionele uitingen van de Japanse cultuur.

Daarnaast zien we een reeks grootformaat-foto's, gemaakt met een middenformaat camera. Deze foto's zijn, in tegenstelling tot de eerder genoemde reeks, meer overwogen gecomponeerd. Er is soms zelfs sprake van een bijna constructivistische beeldtaal, waarbinnen het fotografisch moment een bescheiden maar bepalende rol speelt. Een deel van de foto's is in zwartwit, een ander deel in kleur, afhankelijk van de plek en de stemming die Leo van der Kleij nastreeft. 2

Einde persbericht


Noot voor redacties
Perscontacten : Mathilda Wolfswinkel (