Ingezonden persbericht



Gouda/Gorinchem, 2 december 2009

Ontwikkeling door onderwijs: Driestar Educatief en Woord en Daad intensiveren samenwerking

Het kenniscentrum Driestar Educatief en de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Woord en Daad hebben vandaag getekend voor een Strategische Alliantie. Drs. L.N. Rottier en ir. J. Lock intensiveren namens beide partijen daarmee een samenwerking die al in 2007 van start ging.

Driestar Educatief en Stichting Woord en Daad werken samen op basis van gedeelde waarden en een gemeenschappelijk Bijbels-christelijk fundament. De organisaties hebben een gezamenlijke achterban. In 2007 spraken Driestar Educatief en Woord en Daad de intentie uit om structureel samen te werken op het terrein van onderwijs en ontwikkelingssamenwerking. Vanaf vandaag krijgt de samenwerking gestalte in een Strategische Alliantie.

Concreet gaan de samenwerkende partners bijdragen aan de ontwikkeling van het onderwijs in ontwikkelingslanden en binnen de eigen achterban in Nederland. 'Gedragsverandering' en 'kennisontwikkeling' en 'wederkerigheid' zijn daarbij enkele belangrijke kernwoorden. Concreet zal het 'Expertiseteam Internationalisering' van Driestar Educatief worden ingezet voor training van docenten en schoolleiders in ontwikkelingslanden. Studenten en docenten van Driestar Educatief kunnen zich professionaliseren door gebruik te maken van kennis vanuit de antropologie. Ze krijgen na training de mogelijkheid om interculturele vaardigheden te leren door uitwisseling met het Zuiden. Dit vergroot betrokkenheid en draagvlak bij jonge mensen die in de toekomst voor de klas staan en op hun beurt kinderen en jongeren weer moeten inspireren.

Jan Lock, directeur Woord en Daad: "Het mooie is dat de samenwerking werelden van werk en leven in Nederland en overzee met elkaar verbindt. Op die manier spelen Woord en Daad en Driestar Educatief vanuit de gemeenschappelijke grondslag in op de trend dat de wereld steeds kleiner wordt. Dat is naar mijn overtuiging van belang. Juist ook om vanuit onze gezindte en onze waarden een bijdrage te leveren aan een burgerschap dat de grenzen van de natie en de cultuur overschrijdt".

Rens Rottier, voorzitter van het college van bestuur van Driestar Educatief, legt uit wat de meerwaarde van deze alliantie is: "We gaan expertise over en weer uitwisselen en samenwerken aan de verbetering van onderwijs. Gezamenlijk geven we onze visie 'Transformation through education' (ontwikkeling door onderwijs) handen en voeten. Driestar Educatief betrekt docenten, onderwijsadviseurs en ook studenten bij projecten van Woord en Daad. Zo ontstaat een wederkerige relatie waar we allebei de vruchten van kunnen plukken."

Beide organisaties zullen beleid op het gebied van onderwijs en activiteiten meer op elkaar gaan afstemmen. Het uitgangspunt is daarbij 'verandering'. Niet alleen van individuele mensen, maar ook van de gemeenschappen waartoe zij behoren. Driestar Educatief en Woord en Daad werken vanuit de visie dat (christelijk) onderwijs een belangrijke sleutel is voor maatschappelijke ontwikkeling en willen hun specifieke kennis en expertise hiervoor gezamenlijk inzetten.


Profiel Driestar Educatief
Driestar Educatief is een praktijkgericht kenniscentrum voor christelijk onderwijs. Ons ideaal is mooi en goed onderwijs voor kinderen en jongeren: onderwijs dat doortrokken is van de Bijbelse identiteit en dat leerlingen raakt, dat waarde heeft voor heel hun leven. Zie www.driestar-educatief.nl voor meer informatie.

Profiel Woord en Daad
Woord en Daad werkt met partnerorganisaties in ruim twintig ontwikkelingslanden op het gebied van Basisvoorzieningen, Onderwijs, Arbeid en Inkomen en Bedrijfsontwikkeling. Het programma Onderwijs omvat basis en voortgezet onderwijs en informeel onderwijs (waaronder ook alfabetiseringsonderwijs). Het programma Arbeid en Inkomen bevat activiteiten op het terrein van beroepsonderwijs en job & business centers. Microkrediet en MKB-ontwikkeling zijn onderdeel van Bedrijfsontwikkeling. Zie voor meer informatie www.woordendaad.nl.


Noot voor redacties

Noot voor de redactie (