Gemeente Rotterdam

Rotterdam biedt op 3 en 4 december twee dagen lang een platform voor een uitdagend event aan de voor-avond van de VN Klimaattop in Kopenhagen. Voor het eerst komen stedenplanners, bedrijven, weten-schappers, projectontwikkelaars, woningbouwcorpo-raties en architecten bijeen om met elkaar New Green Deals te sluiten: een reeks aan praktische oplossingen hoe om te gaan met duurzame integrale gebiedsontwikkeling. Uitkomst van de conferentie is een blauwdruk voor de toekomst van steden.

De Amerikaanse topeconoom Jeremy Rifkin heeft inmiddels toegezegd om op vrijdag 4 december te komen spreken. Professor Jeremy Rifkin (69) is een van s werelds meest spraakmakende denkers over de toekomst van mens en milieu. Hij is oprichter en president van de Foundation on Economic Trends en auteur van zeventien boeken over de impact van wetenschappelijke en technologische veranderingen op economie, arbeidsmarkt, maatschappij en milieu. Rifkin is wereldwijd bekend door zijn bestseller De Waterstofeconomie, waarin hij het einde van het olietijdperk door een mondiale waterstofrevolutie betoogt. In een carrière die 40 jaar omspant heeft Rifkin de opkomende trends in wetenschap en technologie bestudeerd en de maatschappelijke impact hiervan geanalyseerd in termen van cultuur, milieu en economie. Daarnaast is de Amerikaan adviseur van de Europese Unie op het gebied van economie, klimaatverandering, veiligheid van energie en duurzame ontwikkeling. Regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland, Portugal en Slovenië deden een beroep op Rifkin als adviseur, toen zij de presidentszetel van de Europese Commissie bekleedden. Momenteel adviseert Rifkin de Europese Commissie, het Europees Parlement en Europese staatshoofden als premier Zapatero van Spanje en bondskanselier Merkel.

Drievoudige crisis
Aan de vooravond van Klimaattop in Kopenhagen is Rifkin uitgenodigd om op vrijdag 4 december in Rotterdam te komen praten. De visie van Rifkin is dat steden en bedrijven echt het verschil kunnen maken door daadwerkelijk stappen te nemen om de uitstoot van CO2 te verminderen en steden tegelijkertijd klimaatbestendig te maken. In Rotterdam zal hij betogen dat er onmiddellijk acties moeten worden ondernomen om de drievoudige bedreiging van de wereldwijde financiële crisis, energiecrisis en klimaat-verandering het hoofd te bieden. Deze crises zijn met elkaar verweven en stimuleren elkaar. Volgens Rifkin is het tijd voor de Third Industrial Revolution, een economisch plan voor de lange termijn. Deze visie van Rifkin heeft de Europese Unie aangegrepen als focuspunt voor beleidsontwikkeling op economie en energie.

Conferentie
The Rotterdam Global Urban Summit presenteert in twee dagen tijd slimme initiatieven, creatieve geesten en inspirerende voorbeelden met een keur aan sprekers.
Winy Maas, architect/partner MVRDV
Sharon Nunes, Vice-President Technology, IBM
Alexander Rinnooy Kan, voorzitter International Advisory Board, Rotterdam
Liesbeth van der Pol, Rijksbouwmeester
Brent Toderian, Director of Planning van Vancouver in Canada Hermann Scheer, lid van het Duitse parlement en voorzitter van EUROSOLAR
De internationale conferentie concentreert zich op de relaties tussen de drie hoofdthemas: hoogwaardige gebiedsontwikkeling, internationale verbindingen en de overgang naar een kenniseconomie. In het interactieve programma staan onder andere gepland plenaire lezingen, workshops, praktijkvoorbeelden, nieuwe onderzoeksresultaten en excursies. Het doel is het sluiten van zoveel mogelijk New Green Deals.

Hoofdsponsor is de gemeente Rotterdam, lid van de Clinton Climate Initiative dat tot doel heeft halvering van de CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990, voorbereiding op klimaatverandering en versterking van de Rotterdamse economie; een grote uitdaging voor een onder zeeniveau gelegen wereldhavenstad. De andere organisatoren zijn Rotterdam Climate Initiative, Rotterdam School of Management en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Meer informatie over de Rotterdam Global Urban Summit is te vinden op de congressite: www.urbansummit.rotterdam.nl.

Bron: Persbericht, 16-11-2009