Ingezonden persbericht


Persbericht 09 - 106

Nijmegen, 25 november 2009

Eerste Europese verslavingsartsen studeren af

Donderdag 3 december studeren de eerste verslavingsartsen af aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Achttien basisartsen volgden de tweejarige gespecialiseerde opleiding in Addiction Medicine, de enige in Europa. Het is een tweejarige postacademische opleiding, die voortbouwt op de basisopleiding tot arts. Ze bestaat uit een theoretisch programma en omvat voorts praktijkopdrachten, supervisie en literatuurstudie.

Alcoholverslaving is een toenemend maatschappelijk probleem. Tien procent van de bevolking behoort tot de zware drinkers. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar scoren het hoogst, maar ze worden snel ingehaald door de senioren. In tien jaar tijd is het aantal 55-plussers dat hulp zoekt in de verslavingszorg meer dan verdubbeld. Alcoholverslaving komt voor in alle milieus en van hoog tot laag.

De toenemende professionalisering en de complexiteit van verslavingsproblematiek maakt dat er vraag is naar gespecialiseerde artsen. Daarin voorziet de opleiding in Addiction Medicine, die voor het derde jaar met 18 deelnemers in september 2010 start.

De opleiding is opgezet in overleg met beroepsgroepen, werkgevers, wetenschappers en opleidingsinstituten. De hoofdopleider is prof. dr. Cor de Jong (NISPA/Radboud Universiteit). Andere hoofddocenten zijn: dr. Ben van de Wetering (Bouman GGZ), prof. dr. Geert Dom (PC Broeders Alexianen, Belgie), drs. Magda Boonstra (Jellinek Kliniek) drs. Han Luijkx (Parnassia) en dr. Gerdien de Weert (IrisZorg/NISPA). De opleiding wordt verzorgd door SPON post doctorale opleidingen, een landelijk werkend opleidingsinstituut, gevestigd op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het verzorgt o.a. de Postdoctorale Opleidingen tot Gezondheidszorgpsycholoog, Psychotherapeut en Klinisch Psycholoog.