Universiteit van Tilburg

26 november 2009

Groepsdwang en Geweten
Symposium met o.a. generaal Peter van Uhm

De verhouding tussen systeemverantwoordelijkheid en persoonlijke verantwoordelijkheid speelt een belangrijke rol in situaties waar de scheidslijn tussen leven en dood heel dun is, zoals rond oorlog en vrede. Vandaar dat de doordenking hiervan belangrijk is binnen het internationale strafrecht.

Tijdens het symposium wordt de inbreng vanuit de sociale wetenschappen en de rechtswetenschap geconfronteerd met de praktijk van de vredeshandhaving. Het interdisciplinaire karakter van de bijeenkomst krijgt dan ook vorm door een aftrap van de sociale-psychologie door prof. Willem Doise, vervolgens de beleids- en praktische invalshoek vanuit het leger door generaal Peter van Uhm, en tenslotte een juridische blik op schuld en vrije wil door prof. dr. Alette Smeulers.

>

Donderdag 3 december
15.00 - 18.00 uur
Aula Cobbenhagengebouw
Universiteit van Tilburg

15.00 uur: Opening
Dagvoorzitter: Prof. dr. Wouter van Rossum

15.05 uur: Prof. Willem Doise
15.30 uur: Generaal Peter van Uhm
15.55 uur: Dr. Alette Smeulers

16.25 uur: Debat in samenspraak met alle inleiders en het publiek

16.55 uur: Afsluiting
17.00 uur: Borrel

Organisatie: Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing Belangstellenden zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. Toegang gratis
>

Info Studium Generale en CWL

Studium Generale zet zich in voor academische vorming op de UvT door het organiseren van symposia en cultuurworkshops..

Het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing (CWL) is de plaats binnen de UvT waar studenten en medewerkers expliciet stilstaan bij religie en levensbeschouwing, en de manier waarop levensbeschouwing doorwerkt in onderwijs en onderzoek.



Universiteit van Tilburg