Rijksvoorlichtingsdienst

Conferentie Women in War Zones in het Vredespaleis (Den Haag)

Conferentie Women in War Zones in het Vredespaleis (Den Haag)

Donderdag 3 december opent minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) de conferentie over de rol van vrouwen in conflictsituaties. Vrouwen spelen zelden een rol bij vredesonderhandelingen en hebben vaak weinig invloed bij andere politieke processen. De conferentie heeft tot doel om te bepalen hoe de invloed van vrouwen in conflictsituaties vergroot kan worden. Koenders: "We moeten onderzoeken hoe we de kracht van vrouwen positief in kunnen zetten, tijdens een conflict maar ook in de jaren daarna."

Sprekers op de conferentie zijn onder andere Leymah Gbowee, medeoprichter en directeur van Women Peace and Security Network Africa, Sima Samar, Special Rapporteur for Sudan en Dennis Mukwege, directeur van het Panzi ziekenhuis in Bukavu, dat gespecialiseerd is in het behandelen van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.

De conferentie wordt georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Zweedse ambassade in Nederland, ministerie van Defensie, Women Peacemakers Program (WPP) en het Swedish Institute.