FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Verrassend slecht werken bij HEMA

Donderdag 3 december dient het kort geding dat vakbond FNV Bondgenoten tegen HEMA heeft aangespannen. Het bedrijf eist maximale inzetbaarheid waardoor werknemers niet langer hun werk met zorgtaken kunnen combineren. Namens een van hen heeft de vakbond het winkelbedrijf voor de rechter gedaagd.

Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Bondgenoten: "De zaak waar het kort geding om gaat, is slechts het topje van de ijsberg. HEMA eist maximale flexibiliteit en inzetbaarheid van de werknemers. En om dit te bereiken schuwt ze geen enkel middel: van intimidatie tot overplaatsing."

Sinds investeringsbedrijf Lion Capital HEMA in 2007 overnam van Maxeda is het volgens FNV Bondgenoten alleen maar verder bergafwaarts gegaan voor de werknemers. "De werknemers worden gezien als kostenpost. HEMA is momenteel één van de slechtste werkgevers om voor te werken. Hun slogan 'Verrassend werken bij HEMA' heeft inmiddels een zeer bittere smaak gekregen", aldus Van der Ploeg.

HEMA kondigde onlangs een reorganisatie aan waarbij het bedrijf de werknemers op brede schaal onder druk zet om gedwongen overplaatsing of herplaatsing te accepteren. Voor veel werknemers betekent dit verlies van inkomen en/of dat ze niet langer hun zorgtaken met het werk kunnen combineren. Van der Ploeg: "Als werk en privé niet meer te combineren valt omdat je bijvoorbeeld ook op andere dagen beschikbaar moet zijn, hoe regel je dan de opvang van je kinderen? Dat kost extra geld en dat is er juist niet."

Het kort geding tegen HEMA dient donderdag 3 december aanstaande om 15:00 uur bij de rechtbank in Rotterdam.