Rijksvoorlichtingsdienst

Minister van der Laan ontvangt onderzoek Aanpak van de projectencarrousel

Minister van der Laan ontvangt onderzoek Aanpak van de projectencarrousel

In Nederland lijkt er een projectencarrousel te bestaan. Succesvolle voorbeeldprojecten die de sociaal-economische achterstanden van mensen aanpakken, verdwijnen zodra de subsidie stopt. Nieuwe projecten met hetzelfde doel starten weer op. Het wiel wordt zo telkens opnieuw uitgevonden zonder dat de opgedane kennis wordt omgezet in regulier beleid.

Het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie en Start Foundation organiseren samen met Nicis Institute en de Buurtalliantie op 3 december a.s. in Eindhoven een congres over de projectencarrousel. Minister Van der Laan, die met de wijkenaanpak het voortouw neemt in de aanpak van de projectencarrousel, ontvangt op de High Tech Campus een onderzoek naar dit fenomeen. Onderzoeker Daniël Giltay Veth geeft inzicht in de processen die ervoor zorgen dat vergelijkbare projecten elkaar steeds opvolgen. Overheid, private en sociale instellingen krijgen aanbevelingen over de verduurzaming van effectieve projecten. De rol die deze partijen daarbij zelf kunnen spelen komt in diverse workshops aan de orde.

Het onderzoek volgde projecten voor mensen met de grootste sociaal-economische achterstanden. Een groot deel van deze groep woont in een van de aandachtswijken. De projecten staan bekend als 'good practices'. Ze richten zich op mensen die met complexe problemen kampen waarvoor de bestaande loketten niet zijn toegerust. De geslaagde projecten onderscheiden zich door een integrale aanpak die de problemen 'loketoverstijgend' en in samenhang te lijf gaan. Maar deze initiatieven houden zich lastig staande in het verkokerde bestuurlijke landschap van Nederland.

Programma eindcongres Aanpak van de projectencarrousel

10.00 - 10.30 uur: Ontvangst en registratie.

10.30 - 11.45 uur: Plenaire opening van de conferentie met Minister van der Laan, Paul Frissen, Jos Verhoeven, Han Noten en Daniel Giltay Veth.

12.00 - 13.00 uur: Werksessies, eerste ronde: Instrumenten en tactieken voor verduurzaming


1. Sociaal rendement en verduurzaming


2. Maatschappelijke baten verzilveren: hoe doe je dat?


3. In voor Zorg


4. Effectief werken met mensen met meervoudige problematiek en de 'bewijslast'


5. Deventer: Structurele tijdelijkheid genereert duurzaamheid


6. De verduurzamingsbeweging zichtbaar maken en versterken


7. Fondsen en verduurzaming


8. Het verhaal van twee Amsterdamse 'top overlevers': het geheim van succesvol sociaal ondernemen

13.00 - 14.00 uur: Lunch

14.00 - 15.00 uur: Werksessies, tweede ronde: Instrumenten en tactieken voor verduurzaming

15.00 - 15.20 uur: Pauze

15.20 - 16.30 uur: Plenaire afsluiting van de conferentie met Elly van Kooten (WWI), Martin Heuzekamp (maatschappelijk ondernemer), Marten Schuttert (gemeente Deventer), Gert-Jan Cornel (CMO netwerk), Geert van der Laan (Fontys Hogeschool), Jos Verhoeven (StartFoundation), Wim Hafkamp (Nicis Institute) en Daniël Giltay Veth

16.30 - 17.30 uur: Netwerkborrel