Rijksvoorlichtingsdienst

Conferentie Women in War Zones in het Vredespaleis (Den Haag)

Donderdag 3 december spreekt minister Eimert van Middelkoop op de conferentie Woman on Warzones over de rol van vrouwen in de krijgsmacht tijdens conflictsituaties.

Van Middelkoop belicht in zijn toespraak de cruciale rol van vrouwen in de krijgsmacht;"Hoe fouilleer je vrouwen in Afghanistan op explosieven als je geen vrouwelijke militairen hebt? Hoe verkrijg je inlichtingen van de vrouwen in het dorp als je geen vrouwelijke tolken hebt? En hoe bestrijd je oorlogsmisdaden zoals systematische verkrachtingen als je de signalen niet herkent? Dat zijn redenen waarom we hard werken aan meer vrouwelijke militairen in de krijgsmacht", aldus de Minister. "Daarom leiden we elk jaar twee vrouwen op voor generaalsniveau. Daarom zenden we gemengde teams op missie. Daarom trainen we ál onze militairen op gender-bewustzijn. En daarom hebben we sinds kort voor het eerst een gender-adviseur uitgezonden. Namens Nederland traint luitenant ter zee 1e klasse Ella van de Heuvel op dit moment op het ISAF-hoofdkwartier de NAVO-troepen in Afghanistan op gender-bewustzijn."

Sprekers op de conferentie zijn onder andere minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, Leymah Gbowee, medeoprichter en directeur van Women Peace and Security Network Africa, Sima Samar, Special Rapporteur for Sudan en Dennis Mukwege, directeur van het Panzi ziekenhuis in Bukavu, dat gespecialiseerd is in het behandelen van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.

De conferentie wordt georganiseerd door de Zweedse ambassade in Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Defensie, Women Peacemakers Program (WPP) en het Swedish Institute.