Rechtbank 's-Gravenhage

Pleidooi in bevoegdheidsincident in zaak tegen Shell over olielekkages in Nigeria

Den Haag, 1 december 2009 - In de rechtbank 's-Gravenhage wordt donderdag 3 december a.s. pleidooi gehouden in een bevoegdheidsincident in de civiele zaak die twee Nigerianen en Milieudefensie hebben aangespannen tegen Shell en Shell Nigeria over olielekkages uit pijpleidingen in Nigeria.

Eisers houden Shell verantwoordelijk voor de olielekkages en de schade die als gevolg daarvan is ontstaan en willen Shell daarvoor aansprakelijk stellen. Shell heeft gesteld dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is in deze zaak voorzover het Shell Nigeria betreft en heeft de rechtbank verzocht hierover eerst te beslissen in een zogenoemd bevoegdheidsincident.

Tijdens de zitting op donderdag 3 december a.s. wordt pleidooi gehouden in dit bevoegdheidsincident. Dit betekent dat tijdens deze zitting uitsluitend de bevoegdheid van de rechtbank in deze zaak voorzover het Shell Nigeria betreft aan de orde is. Er zal dus niet worden ingegaan op de meer inhoudelijke vraag van de aansprakelijkheid van Shell en Shell Nigeria.

De zitting begint om 9.30 uur in zaal H 4 van het Paleis van Justitie.

Voor informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van de rechtbank 's-Gravenhage, tel. 070 381 1943.


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 1 december 2009