Centraal Bureau Fondsenwerving


* Vorige pagina

Toename in bestedingen voor het goede doel tot 2,944 miljard

Het Centraal Bureau Fondsenwerving publiceert op 3 december de financiële gegevens over 2008 van 836 fondsenwervende instellingen.

Over het jaar 2008 constateren we een stijging van 2,3% ten opzichte van 2007, met een totaalbedrag aan geregistreerde bestedingen van EUR 2,944 miljard, het hoogste bedrag dat in enig jaar is uitgegeven door de fondsenwervende instellingen aan de doelstellingen. Dit is verheugend om te constateren in deze tijden van financiële krimp en toegenomen noden.
Van de bestedingen is 41% aangewend voor internationale hulp, 32% voor welzijnsprojecten, 14% voor natuur en milieu en 13% voor gezondheidszorg in Nederland.
96,9% van de bestedingen is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring.

De baten uit eigen fondsenwerving van goededoelenorganisaties zijn in 2008 met EUR 26,8 miljoen gestegen, hetgeen een groei van 2,1% betekent tot een bedrag van EUR 1,3 miljard. De groei komt met name uit de groep (middel)grote instellingen, die meer dan EUR 2,5 miljoen aan baten uit eigen fondsenwerving hebben. Subsidies bedroegen eveneens EUR 1,3 miljard. Tezamen met de bijdragen van de goededoelenloterijen vormden dit de overige belangrijkste bronnen van inkomsten. Het totaal aan geregistreerde baten over 2008 bedraagt EUR 3,226 miljard. Dit komt overeen met EUR 196 euro per Nederlander. Het gemiddelde percentage van de kosten eigen fondsenwerving ten opzichte van de baten uit eigen fondsenwerving was in 2008 14,5%. Dit blijft ruim onder de maximale norm van 25% die het CBF hanteert.

De collectes brachten EUR 64 miljoen op dankzij de inzet van één miljoen collectanten.
Het CBF registreerde voor het eerst de man/vrouwverdeling bij bestuurders en directies van beoordeelde goededoelenorganisaties. Bij bestuurders gaat het om 27% vrouwen en bij directies om 35% vrouwen.

De tien goededoelenorganisaties met de hoogste baten uit eigen fondsenwerving waren in 2008 KWF Kankerbestrijding, Unicef, Rode Kruis, Wereld Natuur Fonds, Cordaid, Hartstichting, Artsen zonder Grenzen, Plan Nederland, Natuurmonumenten en Oxfam Novib.

Het CBF wijst er op dat dit cijfers betreft over fondsenwervende goededoelenorganisaties en kansspelbegunstigden. Het CBF beschikt niet over gegevens van vermogensfondsen.

(3 december 2009)