Provincie Noord-Holland

Provincie: Rijk moet terug naar tekentafel bij gasopslag Bergermeer


01 december 2009 - Nieuwsartikel

De provincie Noord-Holland heeft bij het Ministerie van Economische Zaken vandaag de reactie op het âvoorontwerp rijksinpassingsplan gasopslag Bergermeerâ ingebracht.

Volgens de provincie wordt met dit verstrekkende inpassingsplan de kans gemist om in de regio voldoende draagvlak te creëren. Tevens heeft in het voorontwerp de afweging van alternatieven voor het puttenterrein, de behandelingsinstallatie, de leidingaanleg en eventuele combinaties onvoldoende en niet transparant plaatsgevonden.

De provincie adviseert het Rijk om een maatschappelijke kosten- en batenanalyse (MKBA) uit te voeren voor alle alternatieven en combinaties daarvan en verzoekt tevens het rijksinpassingsplan aan de opmerkingen uit de regio aan te passen.

Rijksinpassingsplan
Het rijksinpassingsplan gasopslag Bergermeer heeft betrekking op het voornemen van TAQA Energie B.V. om een puttenterrein in de gemeente Bergen (Loterijlanden), een gasbehandelingsinstallatie in gemeente Alkmaar (Boekelermeer) en de tracés van de aan te leggen leidingen tussen de locaties te realiseren. Onder de Bergermeer is een bijna leeg ondergronds gasveld dat gebruikt zou kunnen worden voor gasopslag. TAQA is voornemens om hier 4,1 miljard m3 gas, afkomstig uit Rusland, op te slaan. Dit initiatief past in de doelstelling van het kabinet om een gasrotonde voor Noord-West Europa in Nederland aan te leggen.

De provincie begrijpt het nationale belang om bij een hoge aardgasvraag snel extra gas te kunnen leveren en daarmee de gaslevering in Nederland zeker te stellen. Echter de manier waarop het Rijk tot nu toe met de diverse belangen in de regio omgaat wordt betreurd. Ondanks de rijkscoördinatieregeling die van kracht is op het grote aantal vergunningen dat nog moet worden verstrekt, is een betere samenwerking en meer regionaal draagvlak wenselijk.

Boorlocatie
De provincie betreurt het dat de variant MOB-complex in Bergen, die in de Milieueffectrapportage als het Meest Milieuvriendelijk Alternatief (MMA) voor boorlocatie naar voren komt, niet wordt gevolgd. Aan deze terzijde schuiving ontbreekt een goed gemotiveerde onderbouwing. Als belangrijkste argument wordt âhet in gevaar brengen van de economische haalbaarheid door de hoge kosten van het MMAâ genoemd. De voordelen van het MOB-complex ten opzichte van de voorkeurslocatie, zoals minder schade aan de natuur, een beter landschappelijke inpassing en het vergroten van de maatschappelijke haalbaarheid, worden niet in beeld gebracht.

Piekgasinstallatie
Naast de bedenkingen tegen het voorkeursalternatief van het Rijk voor de Loterijlanden heeft de provincie ook bedenkingen tegen de piekgasinstallatie op het bedrijventerrein Boekelermeer. Realisering van de piekgasinstallatie frustreert een optimale invulling van het regionaal bedrijventerrein Boekelermeer. Compensatie door uitbreiding van het bedrijventerrein ten koste van het landelijk gebied is echter strijdig met het rapport Noordanus. Ook de gevolgen voor de huidige bedrijven op de Boekelermeer zijn niet duidelijk.

De provincie verzoekt om de geïntegreerde variant van boren én behandelingsinstallatie op het MOB-complex opnieuw af te wegen. Zonder voldoende onderbouwing wordt deze variant in het Milieueffectrapport door EZ als âniet passendâ gekwalificeerd.

---